Oryginalnie z tego przepisu miały powstać pieczone pierogi nadziewane szpinakiem. 😀 Ale jak to w mojej kuchni często bywa scenariusz w trakcie gotowania zmienia się jak w kalejdoskopie. W efekcie zamiast pierogów powstała tarta ze szpinakiem. Nie narzekam, bo wyszła bardzo dobra.
Tarta upieczona jest na bezglutenowym spodzie na bazie mąki ryżowej. Ciasto przygotowane w całości z mąki ryżowej ma charakterystyczną, nieco piaskową konsystencję. Z tego powodu jego wałkowanie może sprawiać problemy. Dlatego też sugeruje ułatwić sobie to zadanie wałkując ciasto przez papier do pieczenia. Po upieczeniu spód jest kruchy, bardzo delikatny.
Farsz jest mistrzowsko prosty i cudownie zielony. Oczywiście można go urozmaicić na milion sposobów dodając inne warzywa, przyprawy, kawałki sera, czy choćby tuńczyka. Mi zależało na prostocie i czasie, dlatego też przedstawiam Wam bardzo podstawową wersję. Tarta ze szpinakiem sprawdzi się świetnie na obiad, ale także w roli pożywnej przekąski.
Spróbuj także klasycznej tarty ze szpinakiem i pomidorkami.
Tarta ze szpinakiem na kruchym, bezglutenowym spodzie
50
minutesSkładniki
- SPÓD
200 g mąki ryżowej
Jajko
Opakowanie suchych drożdży 7 g
Woda
Sól
- FARSZ
Pół opakowania mrożonego szpinaku
Ćwierć szklanki mrożonego groszku
Ząbek czosnku
Przyprawy – sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa, łyżeczka pesto z bazylii
Opcjonalnie ser feta/pleśniowy/mozzarella
Wykonanie
- SPÓD
- Mąkę ryżową połączyć z drożdżami, solą i jajkiem
- Dodawać po trochu letniej wody i wyrabiać ciasto, aż stanie się zwarte i miękkie, ale nie będzie się przyklejać do rąk
- Odstawić wyrobione ciasto na czas przygotowywania farszu
- FARSZ
- Ząbek czosnku posiekać i zeszklić na odrobinie oleju
- Dodać szpinak (u mnie mrożony ale można wykorzystać świeży) i dusić aż całkowicie rozmarznie
- Dorzucić groszek, doprawić i dusić jeszcze kilka minut
- Na koniec można dorzucić pokruszony drobno ser
- Wyrobione ciasto rozwałkować na kształt okręgu zostawiając nieco grubsze boki. Polecam rozwałkować ciasto przez papier do pieczenia ponieważ lubi przyklejać się do wałka
- Na przygotowany spód wyłożyć szpinak zostawiając wolne boki
- Piec około 20 minut