Kasza pęczak ze szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym

Kasza pęczak ze szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym

Kasza pęczak ze szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym
Kasza pęczak ze szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym

Przepis, w którym w pyszny sposób możemy wykorzystać resztki kaszy, która została nam z poprzedniego obiadu. W moim przypadku była to kasza pęczak, która świetnie się sprawdziła w tym daniu. Jeśli jednak w Waszej lodówce na wykorzystanie czekają inne kasze czy ryż, z powodzeniem możecie je wykorzystać w tym przepisie.

Kasza z warzywami wychodzi lekka, sycąca i kremowa. Dzięki użytej kurkumie ma nie tylko ciekawy smak, ale także piękny żywy kolor. Dodatek sera nadaje całości charakteru. Polecam także na koniec dodać jakiś chrupiący element – pestki, ziarna czy orzechy. Połączenie różnych tekstur i smaków na talerzu będzie doskonałe!

Kasza pęczak ze szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym

Recipe by Healthy Creations
Porcje

1

porcja

Składniki

  • 60 g kaszy pęczak (waga przed ugotowaniem)

  • Garść świeżego szpinaku

  • 4-5 pomidorki koktajlowe

  • 40 g sera z niebieską pleśnią

  • 2 ząbki czosnku

  • Pół łyżeczki kurkumy

  • Pół łyżeczki imbiru

  • Sól, pieprz

  • Kilka kropel soku z cytryny

  • Łyżka oliwy

Wykonanie

  • Kaszę gotujemy do miękkości
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek posiekany w plasterki, podsmażamy chwilę uważając by się nie przypalił
  • Dodajemy umyty szpinak, podlewamy odrobiną wody i dusimy około 5 minut
  • Dodajemy na patelnię ugotowaną kaszę i przyprawy, mieszamy i smażymy 3- 5 minut
  • Dodajemy pomidorki przekrojone na pół, podsmażamy 2-3 minuty po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser
  • Trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty
  • Całość można posypać uprażonym słonecznikiem lub pestkami dyni