Przepis, w którym w pyszny sposób możemy wykorzystać resztki kaszy, która została nam z poprzedniego obiadu. W moim przypadku była to kasza pęczak, która świetnie się sprawdziła w tym daniu. Jeśli jednak w Waszej lodówce na wykorzystanie czekają inne kasze czy ryż, z powodzeniem możecie je wykorzystać w tym przepisie.
Kasza z warzywami wychodzi lekka, sycąca i kremowa. Dzięki użytej kurkumie ma nie tylko ciekawy smak, ale także piękny żywy kolor. Dodatek sera nadaje całości charakteru. Polecam także na koniec dodać jakiś chrupiący element – pestki, ziarna czy orzechy. Połączenie różnych tekstur i smaków na talerzu będzie doskonałe!
Kasza pęczak ze szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym
1
porcjaSkładniki
60 g kaszy pęczak (waga przed ugotowaniem)
Garść świeżego szpinaku
4-5 pomidorki koktajlowe
40 g sera z niebieską pleśnią
2 ząbki czosnku
Pół łyżeczki kurkumy
Pół łyżeczki imbiru
Sól, pieprz
Kilka kropel soku z cytryny
Łyżka oliwy
Wykonanie
- Kaszę gotujemy do miękkości
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek posiekany w plasterki, podsmażamy chwilę uważając by się nie przypalił
- Dodajemy umyty szpinak, podlewamy odrobiną wody i dusimy około 5 minut
- Dodajemy na patelnię ugotowaną kaszę i przyprawy, mieszamy i smażymy 3- 5 minut
- Dodajemy pomidorki przekrojone na pół, podsmażamy 2-3 minuty po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser
- Trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty
- Całość można posypać uprażonym słonecznikiem lub pestkami dyni