Jeśli lubicie mocno wilgotne ciasta, to ten deser zdecydowanie trafi w Wasze gusta! W dodatku jeśli szukacie pomysłu na deser, który będzie idealnie słodki, ale nie będzie w nim ani grama dodanego białego cukru, to ciasto marchewkowe z tego przepisu spełni wszystkie te kryteria.
Ciasto jest bezglutenowe, upieczone bez dodatku mąki. Słodyczy w deserze dostarczają suszone daktyle, które poza smakiem maja w sobie także mnóstwo wartości odżywczych. Ciasto przyprawione jest aromatycznymi korzennymi przyprawami, które nadają mu ciekawego charakteru.
Górę ciasta przykryłam lekkim kremem na bazie serka naturalnego z miodem. Całość jest przepyszna!
Lubicie desery na bazie warzyw? Może przypadną Wam do gustu także:
Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki
40
minutesSkładniki
3 marchewki
Jajko
30 g płatków jaglanych
20 g mąki kokosowej
20 g mleczka kokosowego
100 g suszonych daktyli
Pół łyżeczki imbiru
Łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki kardamonu
Odrobina soku z cytryny lub skórka z cytryny
Wykonanie
- Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na co najmniej 15 minut, po tym czasie odlać wodę
- Marchewki oczyścić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
- Odsączone daktyle zblendować na gładką masę z jajkiem i mleczkiem kokosowym
- Wszystkie składniki połączyć
- Masę przełożyć do foremki do pieczenia
- Piec w 180 stopniach przez 25 minut
- Ciasto jest najsmaczniejsze następnego dnia po schłodzeniu w lodówce