Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki

Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki

Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki
Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki

Jeśli lubicie mocno wilgotne ciasta, to ten deser zdecydowanie trafi w Wasze gusta! W dodatku jeśli szukacie pomysłu na deser, który będzie idealnie słodki, ale nie będzie w nim ani grama dodanego białego cukru, to ciasto marchewkowe z tego przepisu spełni wszystkie te kryteria.

Ciasto jest bezglutenowe, upieczone bez dodatku mąki. Słodyczy w deserze dostarczają suszone daktyle, które poza smakiem maja w sobie także mnóstwo wartości odżywczych. Ciasto przyprawione jest aromatycznymi korzennymi przyprawami, które nadają mu ciekawego charakteru.

Górę ciasta przykryłam lekkim kremem na bazie serka naturalnego z miodem. Całość jest przepyszna!

Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki

Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki

Recipe by Healthy Creations
Czas

40

minutes

Składniki

  • 3 marchewki

  • Jajko

  • 30 g płatków jaglanych

  • 20 g mąki kokosowej

  • 20 g mleczka kokosowego

  • 100 g suszonych daktyli

  • Pół łyżeczki imbiru

  • Łyżeczka cynamonu

  • Pół łyżeczki kardamonu

  • Odrobina soku z cytryny lub skórka z cytryny

Wykonanie

  • Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na co najmniej 15 minut, po tym czasie odlać wodę
  • Marchewki oczyścić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
  • Odsączone daktyle zblendować na gładką masę z jajkiem i mleczkiem kokosowym
  • Wszystkie składniki połączyć
  • Masę przełożyć do foremki do pieczenia
  • Piec w 180 stopniach przez 25 minut
  • Ciasto jest najsmaczniejsze następnego dnia po schłodzeniu w lodówce
Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki
Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki