Jedno z najprostszych, a równocześnie najlepszych ciast jakie robiłam! Słodka tarta w wersji bez białego cukru i białej mąki. Zdrowy deser, którym możemy cieszyć się bez wyrzutów sumienia 🙂
Połączenie delikatnego spodu, masła orzechowego i kokosowo-bananowego kremu. Tarta przygotowana jest na prostym, kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej. Ciasto na spód bez masła i bez dodatku cukru. Przy drobnej modyfikacji i zamianie mąki orkiszowej na gryczaną można przygotować tartę także w wersji bezglutenowej!
Tarta w całości przygotowałam bez dodatku białego cukru. Jedyną słodyczą w tym cieście są banany. A zatem bez problemu możecie przygotować taki zdrowy deser także dla dzieci.
Tarta jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Poradzi sobie z tym zadaniem nawet kuchenny laik 😉 A zatem nie ma już żadnej wymówki, żeby na następną imprezę/urodziny czy też bez okazji przygotować taki zdrowy deser zamiast tradycyjnych, przesłodzonych ciast 😀
Kilka uwag do przepisu:
- Do przygotowania spodu użyłam twarożku typu włoskiego (zwykle sprzedawane w okrągłej formie np. Capreggio czy Capri) ponieważ jest on delikatniejszy w smaku od zwykłego twarogu. Jednak spokojnie możecie wykorzystać także klasyczny półtłusty twaróg
- Do warstwy orzechowej użyłam gładkiego masła bez dodatków. Jeśli lubicie chrupiące kawałki orzeszków wykorzystajcie masło typu crunchy. Możecie także użyć masła z innych orzechów czy też z migdałów. Najważniejsze, żeby skład był prosty i bez zbędnych dodatków 😉
- Jeśli zależy Wam na obniżeniu kaloryczności ciasta to możecie zmodyfikować krem i zamiast serka mascarpone użyć sera twarogowego bez cukru. W takim wypadku może być jednak konieczne dodanie odrobiny żelatyny, żeby krem nie rozpłynął się po rozkrojeniu tarty
- Dla mnie słodycz bananów była wystarczająca, żeby nadać smaku całej tarcie. Jeśli jednak jesteście bardziej słodko-lubni to możecie dodać do kremu trochę miodu lub innego naturalnego słodzika
- Mleczko kokosowe schłodzić przed użyciem w lodówce, do przygotowania kremu wykorzystujemy jedynie stałą część, która sprawi, że krem będzie zwarty i nie będzie wymagał użycia żelatyny
Tarta orzechowo-bananowa bez cukru
Składniki
- SPÓD
140 g twarogu typu włoskiego
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
20 g mąki kokosowej
- WARSTWA ORZECHOWA
2 łyżki masła orzechowego
- KREM
3-4 łyżki stałej części mleczka kokosowego
3-4 łyżki serka mascarpone
Dojrzały banana
Opcjonalnie miód
Wykonanie
- Twaróg rozdrobnić widelcem lub zblendować
- Połączyć z mąkami i zagnieść w zwarte ciasto, odstawić na 20-30 minut do lodówki
- Ciastem wylepić spód i boki formy do pieczenia
- Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu odstawić do ostygnięcia
- Na ostudzonym spodzie rozsmarować warstwę masła orzechowego
- Mleczko kokosowe (stałą część) zmiksować z serkiem mascarpone i rozgniecionym bananem (i opcjonalnie miodem), krem wyłożyć na warstwę orzechową
- Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin
- Przed podaniem posypać startą gorzką czekoladą
Koniecznie sprawdź także przepis na: