Zdrowa tarta z budyniem i musem wiśniowym, bez cukru i białej mąki

Zdrowa tarta z budyniem i musem wiśniowym, bez cukru i białej mąki

Zdrowa tarta kokosowa z budyniem i musem wiśniowym, przygotowana bez cukru i białej mąki
 

Jeśli poszukujecie pomysłu na zdrowe ciasto na zbliżające się święta to biegnę z pomocą! Tarta z budyniem i musem wiśniowym przygotowana bez dodatku białego cukru.

Spód tarty przygotowany bez masła i bez dodatku cukru. Jest delikatnie kokosowy w smaku. Spód jest dziecinnie prosty w wykonaniu, zdecydowanie szybszy od klasycznego ciasta kruchego. Ja wykorzystuję to ciasto dość często nie tylko w tym przepisie, ale też na przykład do przygotowania ciasteczek. Trzeba jednak uważać, żeby nie przetrzymać go zbyt długo w piekarniku, bo przesuszone lubi pękać. 
Delikatny budyń nadaje kremowej konsystencji, a wiśnie swoją kwaskowością cudownie przełamują słodycz budyniu.

Jeśli nie przepadacie za wiśniami owoce można spokojnie zamienić na maliny czy truskawki.

Zdrowa tarta kokosowa z budyniem i musem wiśniowym, przygotowana bez cukru i białej mąki




PRZEPIS


ZDROWA TARTA NA KOKOSOWYM SPODZIE Z BUDYNIEM I MUSEM WIŚNIOWYM


Czas przygotowania 5 minut + 25 minut pieczenia (w tym czasie można przygotować budyń i owoce 😉 
Składniki na foremkę 22cm

SPÓD DO TARTY
 
220g twarożku typu włoskiego
Jajko
40g mąki kokosowej
 
BUDYŃ
 
Budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru
300 ml mleka
Łyżka miodu
 
MUS WIŚNIOWY
 
400g mrożonych wiśni bez pestek
4 łyżki nasion chia



SPÓD

  • Twarożek rozgnieść widelcem i dokładnie połączyć z jajkiem
  • Dodawać po trochu mąki kokosowej aż do uzyskania takiej konsystencji, żeby dało się uformować w dłoniach zwartą kulę, nie powinno kleić się do rąk
  • Ciastem wylepić dno i boki formy
  • Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
 
BUDYŃ
 
  • Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka i bez dodatku cukru
  • Pozostawić budyń do całkowitego ostygnięcia
  • Kiedy budyń będzie już zimny dodać łyżkę miodu i wymieszać
  • Wyłożyć budyń na upieczony spód tarty
 
MUS WIŚNIOWY
 
  • Wiśnie wrzucić do garnka, trzymać na małym ogniu aż owoce puszczą sok, mieszać od czasu do czasu, żeby owoce się nie przypaliły
  • Dodać nasiona chia i gotować jeszcze chwilę 
  • Pozostawić do ostygnięcia, najlepiej zostawić je jeszcze na trochę w lodówce żeby mus stężał
  • Wyłożyć owoce na tartę z budyniem
 
Zdrowa tarta kokosowa z budyniem i musem wiśniowym, przygotowana bez cukru i białej mąki