Jeśli poszukujecie pomysłu na zdrowe ciasto na zbliżające się święta to biegnę z pomocą! Tarta z budyniem i musem wiśniowym przygotowana bez dodatku białego cukru.
Spód tarty przygotowany bez masła i bez dodatku cukru. Jest delikatnie kokosowy w smaku. Spód jest dziecinnie prosty w wykonaniu, zdecydowanie szybszy od klasycznego ciasta kruchego. Ja wykorzystuję to ciasto dość często nie tylko w tym przepisie, ale też na przykład do przygotowania ciasteczek. Trzeba jednak uważać, żeby nie przetrzymać go zbyt długo w piekarniku, bo przesuszone lubi pękać.
Delikatny budyń nadaje kremowej konsystencji, a wiśnie swoją kwaskowością cudownie przełamują słodycz budyniu.
Jeśli nie przepadacie za wiśniami owoce można spokojnie zamienić na maliny czy truskawki.
PRZEPIS
ZDROWA TARTA NA KOKOSOWYM SPODZIE Z BUDYNIEM I MUSEM WIŚNIOWYM
Czas przygotowania 5 minut + 25 minut pieczenia (w tym czasie można przygotować budyń i owoce 😉
Składniki na foremkę 22cm
SPÓD
- Twarożek rozgnieść widelcem i dokładnie połączyć z jajkiem
- Dodawać po trochu mąki kokosowej aż do uzyskania takiej konsystencji, żeby dało się uformować w dłoniach zwartą kulę, nie powinno kleić się do rąk
- Ciastem wylepić dno i boki formy
- Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
- Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka i bez dodatku cukru
- Pozostawić budyń do całkowitego ostygnięcia
- Kiedy budyń będzie już zimny dodać łyżkę miodu i wymieszać
- Wyłożyć budyń na upieczony spód tarty
- Wiśnie wrzucić do garnka, trzymać na małym ogniu aż owoce puszczą sok, mieszać od czasu do czasu, żeby owoce się nie przypaliły
- Dodać nasiona chia i gotować jeszcze chwilę
- Pozostawić do ostygnięcia, najlepiej zostawić je jeszcze na trochę w lodówce żeby mus stężał
- Wyłożyć owoce na tartę z budyniem