Kakaowe markizy z kremem orzechowym bez cukru (białkowo-tłuszczowy deser)

Kakaowe markizy z kremem orzechowym bez cukru (białkowo-tłuszczowy deser)


W ostatnim wpisie obiecałam więcej inspiracji na zdrowe słodkości, a więc są i one 😉

Tym razem proponuję zdrową wersję ciasteczek z kremem. Nie było to zamierzone, ale finalnie ciasteczka wyszły białkowo-tłuszczowe.

Ciasteczka powstały przy okazji pieczenia tarty na twarogowym spodzie. Zostało mi trochę ciasta na spód tarty, więc postanowiłam wykorzystać je na ciasteczka. 
Kiedy je już upiekłam skojarzyły mi się z markizami. I tak też postanowiłam je wykorzystać. Wyrób był “z przypadku”, ale okazał się bardzo trafiony, więc z czystym sumieniem polecam jako zdrową przekąskę. Można oczywiście zrobić je w wersji jasnej bez kakao oraz pobawić się różnymi wersjami kremu. 



PRZEPIS


ZDROWE MARKIZY Z KREMEM ORZECHOWYM


Czas przygotowania 10 minut + czas pieczenia 15 minut
Z podanych składników wychodzi 9 ciastek


Masa na ciastka

100g sera twarogowego typu włoskiego
Pół jajka
Mąka kokosowa – 2-3 łyżki
Łyżka kakao

Nadzienie

100g sera twarogowego typu włoskiego
Łyżeczka miodu
Łyżka masła orzechowego 






CIASTKA

  • Twaróg rozgnieść widelcem z jajkiem
  • Dodać kakao
  • Dodawać po trochu mąkę kokosową i wyrabiać aż do uzyskania takiej konsystencji żeby dało się uformować w dłoniach zwartą kulkę
  • Ciasto położyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na grubość ok 2-3mm
  • Wykrawać niewielkie kółka i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Piec około 15 minut (dużo zależy od grubości ciastek)
  • Przekładać kremem po ostygnięciu

KREM
  • Twaróg zblendować lub dokładnie wymieszać widelcem z miodem i masłem orzechowym
  • Nakładać na upieczone ciastka w taki sposób żeby powstały markizy