Tarta bez pieczenia z kokosowym kremem i porzeczkowym musem

Tarta bez pieczenia z kokosowym kremem i porzeczkowym musem


Czy w zdrowej diecie jest miejsce na słodkości? Niestety w stereotypowym postrzeganiu zdrowa dieta jest monotonna, jałowa, uciążliwa i pełna wyrzeczeń. Jest to bardzo mylny i niesprawiedliwy osąd ponieważ to, jak będzie wyglądała zdrowa dieta zależy wyłącznie od naszych chęci i kreatywności. Można jeść zdrowo i nie mieć poczucia, że czegokolwiek sobie odmawiamy, cieszyć się słodkościami i ulubionymi potrawami. Kluczem jest dobór odpowiednich składników, sposób przygotowania jedzenia i zachowanie równowagi.

I tak w mojej codziennej diecie zawsze znajdzie się miejsce na coś słodkiego. Ale! Nie mam tu na myśli ciastek, batoników czy czekoladek ze sklepowej półki. Ale słodycze przygotowane przeze mnie, ze składników, które są nie tylko smaczne, ale take korzystne dla naszego zdrowia, pełne wartości odżywczych. Na dowód, że to możliwe i całkiem proste zostawiam Wam pyszną lekką tartę kokosową z owocowym musem 🙂

Smacznego!

Po inne pyszne, zdrowe desery bez pieczenia koniecznie zajrzyj tutaj!

Tarta bez pieczenia z kokosowym kremem i porzeczkowym musem

 

Tarta bez pieczenia z kokosowym kremem i porzeczkowym musem

TARTA BEZ PIECZENIA Z KOKOSOWYM KREMEM I PORZECZKOWYM MUSEM

 

Składniki na formę 16 cm

Spód

80 g suszonych daktyli
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki płatków owsianych
Łyżka mąki kokosowej
 

Kokosowy krem

250 g mleka (może być roślinne)
80 g mleczka kokosowego (gęste z puszki)
2 duże łyżki kaszy manny
Łyka miodu
Opcjonalnie mąka kokosowa
 

Mus porzeczkowy

Szklanka porzeczek
2 łyżki nasion chia
Opcjonalnie łyżeczka miodu


SPÓD

  • Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 30-60 minut
  • Po tym czasie odlać wodę, i zblendować daktyle na mus
  • Dodać słonecznik i płatki i ponownie zblendować żeby składniki się połączyły w zwartą masę
  • Dodać mąkę kokosową i połączyć
  • W zależności od konsystencji jaką uzyskacie można zagęścić jeszcze mąką kokosową lub dodać odrobiną wody jeśli masa wyszła zbyt sucha
  • Konsystencja powinna umożliwić wylepienie dna i boków formy, ale być na tyle zwarta żeby po schłodzeniu dało się bez problemu kroić tartę
  • Masą wyłożyć dno i boki formy, polecam wyłożyć formę wcześniej papierem do pieczenia, ułatwi to wyjęcie tarty z foremki
  • Włożyć do lodówki na czas robienia wypełnienia


KREM KOKOSOWY

  • Mleko oraz mleczko kokosowe wlać do garnka, wsypać kaszę mannę i doprowadzić do zagotowania co jakiś czas mieszając żeby nie powstały grudki
  • Gotować na małym ogniu mieszając aż masa zgęstnieje
  • Zdjąć z ognia i zostawić do lekkiego przestygnęcia
  • Kiedy masa nie będzie już gorąca dodać miód i wymieszać
  • Jeśli po ostygnięciu masa okaże się zbyt rzadka można zagęścić dodając mąkę kokosową


MUS PORZECZKOWY

  • Porzeczki zblendować wraz z nasionami chia na gładki mus
  • Zostawić w lodówce do zgęstnienia
  • Na przygotowany spód wyłożyć równomiernie stężały mus porzeczkowy
  • Na mus wyłożyć delikatnie krem kokosowy
  • Zostawić w lodówce do schłodzenia