Wegańskie brownie bez pieczenia, bez cukru

Wegańskie brownie bez pieczenia, bez cukru

Do niedawna myślałam, że zrobienie dobrych słodyczy bez użycia nabiału, jajek to wyższa szkoła jazdy i wymaga drogich, albo ciężko dostępnych produktów. Oj jakże się myliłam!

Oczywiście można robić wypasione ciasta na bazie orzechów pekan, nerkowców z dodatkiem jagód acai czy innych orientalnych superfoods. Ale można też prosto, z ogólnie dostępnych składników i równie pysznie. I takie właśnie jest brownie, które ostatnio zrobiłam.

Bazą jest kasza jaglana, a słodyczy dodają suszone daktyle i banan. Nie ma w nich ani grama białego cukru. Całość wyszła przyjemnie kakaowa i lekka. Brownie jest dość miękkie i delikatne w konsystencji, jeśli lubicie bardziej zwarte ciasta to polecam dodać więcej mąki kokosowej lub zrezygnować z banana na rzecz nieco większej ilości daktyli.

Wegańskie brownie bez pieczenia, bez cukru
Wegańskie brownie bez pieczenia, bez cukru

 

WEGAŃSKIE BROWNIE BEZ PIECZENIA, BEZ CUKRU


Czas przygotowania 15 minut (plus czas gotowania kaszy i namaczania daktyli)

250 g ugotowanej kaszy jaglanej
60 g mąki kokosowej
Dojrzały banan
Pół szklanki suszonych daktyli (lub więcej jeśli lubicie słodsze brownie)
Łyżka surowego kakao
Kruszone kakao i orzechy na wierzch brownie

 

  • Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na około godzinę
  • Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z odsączonymi z wody daktylami i bananem
  • Do masy dodać kakao i mąkę i wymieszać
  • Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka dodać więcej mąki
  • Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem dopieczenia, wierch posypać kruszonym kakao i orzechami
  • Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc żeby brownie uzyskało zwartą konsystencję
Wegańskie brownie bez pieczenia, bez cukru