Do niedawna myślałam, że zrobienie dobrych słodyczy bez użycia nabiału, jajek to wyższa szkoła jazdy i wymaga drogich, albo ciężko dostępnych produktów. Oj jakże się myliłam!
Oczywiście można robić wypasione ciasta na bazie orzechów pekan, nerkowców z dodatkiem jagód acai czy innych orientalnych superfoods. Ale można też prosto, z ogólnie dostępnych składników i równie pysznie. I takie właśnie jest brownie, które ostatnio zrobiłam.
Bazą jest kasza jaglana, a słodyczy dodają suszone daktyle i banan. Nie ma w nich ani grama białego cukru. Całość wyszła przyjemnie kakaowa i lekka. Brownie jest dość miękkie i delikatne w konsystencji, jeśli lubicie bardziej zwarte ciasta to polecam dodać więcej mąki kokosowej lub zrezygnować z banana na rzecz nieco większej ilości daktyli.
WEGAŃSKIE BROWNIE BEZ PIECZENIA, BEZ CUKRU
Czas przygotowania 15 minut (plus czas gotowania kaszy i namaczania daktyli)
- Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na około godzinę
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z odsączonymi z wody daktylami i bananem
- Do masy dodać kakao i mąkę i wymieszać
- Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka dodać więcej mąki
- Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem dopieczenia, wierch posypać kruszonym kakao i orzechami
- Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc żeby brownie uzyskało zwartą konsystencję