Torcik jeżynowy, deser bez cukru, białej mąki i bez pieczenia

Torcik jeżynowy, deser bez cukru, białej mąki i bez pieczenia

Zaskoczyli Cię niespodziewani goście, a nie chcesz ugościć ich tradycyjnym chlebem i solą (o ile masz chociaż to ;p), a raczej czymś co bardziej sprzyja towarzyskim spotkaniom? Stop! Nie pędź do Biedronki po pierwsze lepsze ciastka! Chyba, że ulubionym przysmakiem Twoich gości są tłuszcze utwardzone, słabej jakości syropy glukozowe i konserwanty 😃 Nie sądzę… 

Dlatego dużo lepszym pomysłem będzie przygotowanie szybkiego ciasta, które nie wymaga włączania piekarnika! Jest to sprytne ciasto, które wygląda jak torcik, ale tak naprawdę składa się z prostych omletów usmażonych na patelni i szybkiego kremu bez cukru na bazie twarożku. Proste i szybkie, a efekt jak z cukierni. 

Torcik jeżynowy, deser bez cukru, białej mąki  i bez pieczenia
Torcik jeżynowy, deser bez cukru, białej mąki  i bez pieczenia

 

TORCIK JEŻYNOWY – DESER BEZ CUKRU, BEZ PIECZENIA

 

Omlety na torcik usmażyłam na małej patelni 16 cm

Omlety

3 jajka
Duży dojrzały banan
100 g jogurtu naturalnego
40 g mąki kokosowej
60 g mąki orkiszowej
Woda
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
 

Krem

400 g zmielonego twarogu
Łyżka miodu
Banan
Garść jeżyn + owoce do ozdoby


Torcik jeżynowy, deser bez cukru, białej mąki  i bez pieczenia

OMLETY

  • Banana rozgnieść widelcem, dodać jajka oraz jogurt i połączyć na gładką masę
  • Dodać mąki, proszek do pieczenia i wymieszać
  • Dolać wodę (u mnie około 80 ml) do uzyskania konsystencji jogurtu
  • Masę podzielić na 3 części i wylewać na suchą nieprzywierającą patelnię smażyć omlety na małym ogniu pod przykryciem
  • Kiedy spód będzie ścięty odwrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć dalej
  • Można też usmażyć jednego grubszego omleta i po ostygnięciu przeciąć go w poprzek na dwie części

 

KREM

  • Twaróg połączyć z rozgniecionym lub zblendowanym bananem i miodem
  • Do 2/3 masy dodać jeżyny i zblendować, jeśli owoce są kwaśne można dodać więcej miodu
  • Na ostygnięty spód (jeden z omletów) wyłożyć białą masę, położyć drugiego omleta i wyłożyć 2/3 masy jeżynowej
  • Położyć ostatniego omleta i posmarować górę pozostałą masą jeżynową
  • Ozdobić świeżymi owocami