Przepis na łatwą tartę upieczoną na bezglutenowym spodzie. Kruchy spód upiekłam bez dodatku masła, na bazie mąki kukurydzianej oraz maki z ciecierzycy. Ta druga nadaje ciastu specyficznego smaku charakterystycznego dla tego typu mąki. Jeśli nie jesteście zwolennikami tego smaku to możecie także przygotować spód z któregoś z poniższych przepisów:
Farsz z kolei był efektem tak zwanego czyszczenia lodówki 😀 Ale z czystym sumieniem polecam to połączenie! Por i pieczarki to zdecydowanie dobrana para i na pewno jeszcze nie raz to powtórzę. Żeby nadać całości bardziej kremowej konsystencji dodałam do farszu resztę twarogu, który akurat miałam w lodówce. Możecie zamienić twaróg np. na 2-3 łyżki serka wiejskiego, trochę jogurtu czy startą mozzarellę.
Tarta z porem i pieczarkami
2
porcje50
minutes700
kcalSkładniki
- CIASTO
60 g mąki z ciecierzycy
50 g mąki kukurydzianej
60 ml gorącej wody
10 g oleju
- FARSZ
6-8 pieczarek
Kawałek pora (ok. 4-5 cm)
Jajko
50 g twarogu półtłustego
Bazylia, sól, pieprz
Wykonanie
- SPÓD
- Składniki na spód połącz w zwarte, elastyczne ciasto
- Gotowym ciastem wylep brzegi i spód foremki, warto wcześniej formę posmarować cienką warstwą oleju żeby bez problemu wyjąć tartę po upieczeniu
- Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 8-10 minut
- FARSZ
- Pora posiekać drobno i zeszklić na odrobinie oleju
- Po około 5 minutach do pora dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić kolejne 5 minut, w tym czasie nie mieszać pieczarek żeby nie puściły zbyt dużo wody
- Jajko połączyć z rozkruszonym twarogiem, dodać przyprawy
- Kiedy pieczarki z porem lekko przestygną połączyć je z masą jajeczną
- Farsz wylać na podpieczony spód i piec dalej około 20-25 minut aż do ścięcia farszu