Przepis na lekką, wytrawną tartę wypełnioną po brzegi warzywami. Sprawdzi się doskonale zarówno na lekki obiad jak i pożywną kolację. Spód tarty zrobiony jest z mąk pełnoziarnistych, bez dodatku masła. Jest to zdrowsza alternatywa dla klasycznego ciasta kruchego. Wypełnienie tarty to cukinia, szpinak oraz masa serowo-jajeczna.
Tarta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, więc sprawdzi się świetnie także jako przekąska na większy głód.
A jeśli szukasz innych pomysłów na wytrawną tartę to sprawdź koniecznie:
Tarta z cukinią i pomidorami na bezglutenowym kruchym spodzie
Tarta z zielonym groszkiem na cieście bez masła i białej mąki
TARTA Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM
Czas przygotowanie 60 minut
Składniki na formę 22 cm
Łyżka serka naturalnego (np. President)
- Składniki na ciasto zagnieść do uzyskania elastycznego ciasta
- Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju
- Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, dodać do cebuli. Dusić 10 minut
- Dodać szpinak, przykryć pokrywką i dusić aż szpinak zmięknie
- Zdjąć z ognia, dodać twaróg, rozdrobić i wymieszać
- Jajka wymieszać z serkiem i dodać do warzyw (dopiero kiedy przestygną, żeby jajka się nie ścięły)
- Doprawić oregano, bazylią, pieprzem, solą
- Blachę do tarty posmarować lekko olejem i wyłożyć ciastem
- Spód podpiec 6-8 minut
- Po tym czasie na spód wylać przygotowany farsz, udekorować plastrami pomidorów
- Piec 30-40 minut aż nadzienie się zetnie