Pasztet warzywny z cukinii i ciecierzycy

Pasztet warzywny z cukinii i ciecierzycy

Pasztety warzywne są jednymi z tych potraw, które dają duże pole do popisu jeśli chodzi o dobór składników i dodatków. Możliwa liczba kombinacji i połączeń smakowych jest nieskończona. Z tego powodu jest to także świetny sposób na tak zwane czyszczenie lodówki z zalegających resztek warzyw czy kasz.


Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pasztet z cukinią na bazie ciecierzycy. Dzięki dodatkowi mnóstwa przypraw wyszedł bardzo aromatyczny.

Ja tego typu pasztet wykorzystuję na wiele sposobów. Może to być klasycznie dodatek na kanapkę, pożywny składnik sałatki, czy po prostu zdrowa wytrawna przekąska. 

Na blogu znajdziecie także inny przepis na pasztet warzywny z kaszy jaglanej.

Pasztet warzywny z cukinii i ciecierzycy. Pyszny dodatek na kanapkę, pożywny składnik sałatki lub zdrowa przekąska.

PASZTET WARZYWNY Z CUKINII I CIECIERZYCY

 

Czas przygotowania 50-60 minut

250 g ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej ze słoika)
Średnia cukinia
50 g płatków jaglanych
4 suszone pomidory
Kilka oliwek
2 jajka
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 
Ostra i słodka papryka, oregano, bazylia, lubczyk, curry, kurkuma, pieprz, sól

 

  • Ciecierzycę zblendować z jajkami i suszonymi pomidorami, mogą pozostać większe kawałki cieciorki
  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pozostawić chwilę na sicie, następnie odcisnąć z wody
  • Cukinię dodać do masy jajeczno-ciecierzycowej, dodać płatki jaglane, siemię lniane, posiekane oliwki oraz przyprawy
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do formy (u mnie silikonowa)
  • Piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zostawić jeszcze kilka minut w uchylonym piekarniku