Pomidorowa potrawka z pieczarkami

Pomidorowa potrawka z pieczarkami

Pomidorowa potrawka z pieczarkami

Zdarza się, że w ferworze codziennych obowiązków zwyczajnie brakuje nam czasu na gotowanie i przyrządzanie pracochłonnych potraw. Na takie sytuacje warto mieć pod ręką produkty, które pozwolą przygotować proste, szybkie, ale zdrowe dania w kilka chwil. Dzięki temu unikniemy pokusy sięgnięcia po gotowe, przetworzone jedzenie. Nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni, żeby jeść zdrowo i smacznie. Przepisy takie jak ten dzisiejszy doskonale to udowadniają.

W mojej lodówce zawsze czeka puszka pomidorów lub passata pomidorowa. Te produkty mogą być bazą to bardzo wielu potraw i nie wymagają długiej obróbki. Wystarczy dodać trochę warzyw, zioła, przyprawy, do tego kasza/ryż czy makaron i pożywny obiad jest gotowy w oka mgnieniu.

Pomidorowa potrawka z pieczarkami

Recipe by Healthy CreationsCourse: Bez mięsa, Kasza i ryż, Obiady, Przepisy, Warzywne, Wegańskie, Wegetariańskie
Porcje

2

porcje
Czas

30

Calories

300

kcal

Składniki

  • Pół czerwonej cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 g pieczarek

  • Pół czerwonej papryki

  • 500 ml passaty pomidorowej

  • Pieprz, sól, tymianek

  • 100 g kaszy pęczak

Wykonanie

  • Cebulę i czosnek posiekać
  • W garnku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek i smażyć 2-3 minuty
  • Dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski, podlać wodą i dusić 5 minut
  • Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i dodać do garnka
  • Dusić około 10 minut aż pieczarki zmiękną
  • Wlać passatę, doprawić i doprowadzić do zagotowania
  • Kaszę ugotować, podać z przygotowanym sosem