Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki z zielonym pesto

Dzisiejszy przepis jest najlepszym dowodem na to, że nie potrzeba skomplikowanych receptur, oryginalnych składników czy długiego czasu spędzonego w kuchni żeby stworzyć coś pysznego. Bohaterem dzisiejszego wpisu są proste, pospolite ziemniaki. Potraktowane w odpowiedni sposób mogą stać się ciekawym dodatkiem do obiadu lub nawet daniem samym w sobie.

Najlepiej smakują na ciepło zaraz o przygotowaniu. Ale zdradzę Wam ciekawostkę – ostudzone ziemniaki (podobnie jak ryż czy makaron) mają znacznie więcej skrobi opornej, która działa na nasze jelita na prebiotyk. Oznacza to, że jest to świetna pożywka dla naszych dobrych bakterii jelitowych, wspomaga ich wzrost i namnażanie. Jeśli więc następnym razem zostaną Wam ziemniaki z obiadu to spójrzcie na nie nieco łagodniej i dajcie im drugą szansę 😉

Pieczone ziemniaczki z zielonym pesto

Recipe by Healthy CreationsCourse: Bez mięsa, Obiady, Przekąski, Przepisy, Wegetariańskie
Czas

40

Składniki

  • Kilka małych ziemniaków z delikatną skórką

  • Oliwa

  • Pieprz, sól

  • Szklanka zielonego groszku (mrożonego)

  • 30-40 g sera feta

  • Ząbek czosnku

  • Pieprz

  • Mięta (świeża lub suszona)

Wykonanie

  • Ziemniaki umyć dokładnie, ale nie obierać ze skórki
  • Ugotować ziemniaki al dente
  • Ugotowane i jeszcze gorące położyć na desce i każdego ziemniaka spłaszczyć lekko aż skórka pęknie (ja zrobiłam to spodem patelni)
  • Ziemniaki przełożyć na blachę do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą i pieprzem
  • Piec około 20 minut aż skórka ziemniaków się przypiecze
  • Podawać z pesto:
  • Zielony groszek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut
  • Groszek odcedzić, zblendować z serem feta, czosnkiem, miętą
  • Doprawić pieprzem