Hummus

Hummus – klasyka kuchni bliskiego wschodu

“This is my invariable advice to people: Learn how to cook- try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun!” 
― Julia Child, My Life in France

Hummus
Hummus

Uwielbiam eksperymentować i kombinować w kuchni. Próbować oryginalnych, nieoczywistych połączeń, nowych składników, odkrywać nowe smaki! Gotowanie ma sprawiać przyjemność i dawać pole do popisu naszej wyobraźni.

Mam jednak także kilka klasycznych ulubieńców, do których ciągle wracam w dobrze znanej, sprawdzonej formie. Jednym z takich pewniaków jest hummus.

Klasyka kuchni bliskiego wchodu. Idealnie gładka, kremowa pasta na bazie ugotowanej ciecierzycy. Obowiązkowo z ciecierzycy, którą sama gotuję w domu. Ten przygotowany z ciecierzycy ze słoika lub puszki to zupełnie inna bajka i nie ten sam smak. Taka jest moja opinia, ale każdy musi znaleźć swój ulubiony smak i sposób przygotowania.

Klasyczny hummus mimo, że zwykle zawiera ten sam zestaw składników i przypraw, to ile kucharzy tyle smaków hummusu, bo wszystko zależy od ilości użytych składników. Ja wolę hummus, w którym czosnek jest tylko lekko wyczuwalny, za to zdecydowanie przebija się smak tahini i kuminu. Eksperymentujcie z różnymi proporcjami, żeby znaleźć połączenie, które najbardziej przypadnie Wam do gustu.

Hummus jest też doskonałą bazą do smakowych wariacji. Z wersji, które sama już wypróbowałam mogę polecić hummus z dodatkiem pieczonego buraka, pieczonej papryki albo zielonego groszku.

Jeśli jakimś cudem jeszcze nie znacie hummusu to w tej chwili powinniście wpisywać go na swoją listę kuchennego must-try. A właściwie nie! Zamiast go tam wpisywać lepiej od razu udać się do kuchni, przygotować kremowy hummus i cieszyć się jego smakiem 🙂


Spróbuj także pysznego hummusu w wersji z pieczoną papryką!

 

Hummus – klasyka kuchni bliskiego wschodu

Recipe by Healthy Creations
Czas

5

minutes

Składniki

  • 250 g ciecierzycy (waga przed ugotowaniem)

  • Mały ząbek czosnku

  • Łyżka tahini

  • Sok z połówki cytryny

  • 2 łyżki oliwy

  • Łyżeczka kuminu

  • Szczypta soli

  • Woda (do uzyskania pożądanej konsystencji)

Wykonanie

  • Ciecierzycę namoczyć w wodzie co najmniej 8 godzin
  • Po namoczeniu odlać wodę, zalać ciecierzycę świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować na małym ogniu do miękkości. Uwaga, bo lubi wykipieć 😉 Odcedzić z wody
  • Ostudzoną ciecierzycę zmiksować na gładką pastę z resztą składników
Hummus - klasyka kuchni bliskiego wschodu