Zdrowe, pożywne śniadanie w wersji słodkiej. Chrupiące i bez dodatku cukru… Coś przychodzi Wam do głowy? …Może domowa granola bez cukru? 🙂
Na pewno wiecie co skrywa się w wielu gotowych, kupnych granolach. Cukier, do tego trochę cukru i… jeszcze odrobina cukru. Może zdarzyć się też syrop glukozowo – fruktozowy, zagęszczone soki i kilka słodzików… Ktoś ma ochotę?
No to teraz przejdźmy do tego co możemy z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Pełne ziarna zbóż, zdrowe orzechy, nasiona i pestki, owoce. Wszystko połączone w pyszne, chrupiące kawałki. Przyznacie, że to nieco przyjemniejsza opcja 😉
Zachęcam do przygotowania własnej domowej granoli. Sprawdzi się świetnie na śniadanie w towarzystwie jogurtu naturalnego i owoców. Albo jako przekąska w ciągu dnia, kiedy najdzie ochota na pochrupanie czegoś dobrego.
W dodatku składniki granoli możecie modyfikować tak jak lubicie. Na przykład wzbogacić ją o suszone owoce, a na koniec dodać kawałki gorzkiej czekolady.
DOMOWA GRANOLA BEZ CUKRU
Czas przygotowania 30 – 35 minut
Garść liofilizowanych owoców
- Płatki, pestki, nasiona, orzechy, liofilizowane owoce i cynamon połączyć w misce
- Banana zblendować na gładką masę
- Banana dodać do miski z płatkami i wymieszać dokładnie
- Dodawać po trochu wody żeby składniki zaczęły się ze sobą sklejać (u mnie około ćwierć szklanki)
- Masę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie zostawiając większe kawałki połączone żeby uzyskać fajne, chrupiące kawałki granoli
- Piec w 170-180 stopniach 20-25 minut (czas dostosujcie do pożądanego stopnia wypieczenia)