Torcik kakaowy z kremem, słodki deser bez cukru

Torcik kakaowy z kremem, słodki deser bez cukru

Prosty przepis na torcik kakaowy przełożony kremem. Ciasto upieczone z wykorzystaniem dojrzałych bananów nie potrzebuje już dodatku cukru, żeby było pyszne. Z kolei krem dosłodziłam miodem, który poza słodyczą dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Jak widać przygotowanie zdrowego deseru nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne, a także nie wymaga wymyślnych składników.

Takiej zdrowej słodyczy nie sposób się oprzeć. I co najlepsze – wcale nie trzeba 😀
 
Torcik kakaowy z kremem, słodki deser bez cukru

 

TORCIK KAKAOWY Z KREMEM, BEZ CUKRU

 
Ciasto upieczone w tortownicy 16 cm
 
Ciasto
2 dojrzałe banany
60 g mąki owsianej
30 g mąki kokosowej
30 g mąki orkiszowej
350 g jogurtu naturalnego
2 jajka
Łyżka kakao
Wiśnie (mrożone)
Odrobina sody/proszku do pieczenia
 
Krem
Kostka twarogu półtłustego
Banan
Łyżka miodu
 
 
Ciasto
  • Banany zblenduj z jajkami i jogurtem na gładką masę
  • Dodaj do masy mąki, kakao, sodę/pdp i wymieszaj dokładnie
  • Ciasto wylej do tortownicy 
  • Na wierzchu ułóż wiśnie (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
  • Piecz około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni
  • Po ostygnięciu przekrój ciasto 
 
Krem
  • Twaróg zblenduj z bananem i miodem
  • Kremem przełóż ciasto