Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i serem bałkańskim

Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i serem bałkańskim

Niedawno dzieliłam się przepisem na idealną pożywną sałatkę, która sprawdzi się idealnie jako samodzielne danie na obiad lub kolację. Dziś z kolei nieco skromniejsza wersja, świetna jako dodatek do dania głównego lub zdrowa pożywna przekąska.

Sałatka jest skromniejsza, ale za to po brzegi wypełniona intensywnymi smakami. Pieczony burak połączony z soczystymi owocami, do tego wytrawny ser bałkański i przyjemnie chrupiące orzechy. Całość dopełniona pysznym sosem, lekko słodkim, z fajnym posmakiem sezamu.

Nie muszę chyba dodawać, że poza smakiem, sałatka dostarczy nam mnóstwa witamin i wartości odżywczych? 😉

Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i serem bałkańskim

 

SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM, POMARAŃCZĄ I SEREM BAŁKAŃSKIM




Składniki na jedną porcję sałatki


2 duże garście szpinaku
Mały upieczony burak
Pół pomarańczy
Pół gruszki
Kawałek sera typu bałkańskiego (nieco mniej słody niż sery feta)
Orzechy włoskie
Kiełki jarmużu
Oregano
 
 
Sos
Łyżka jogurtu naturalnego
Pół łyżeczki pasty tahini
Pół łyżeczki miodu

 

  • Upieczonego buraka oraz owoce pokroić na mniejsze kawałki
  • Ser pokroić w kostkę
  • Składniki sosu połączyć do uzyskania gładkiej konsystencji
  • Umyty szpinak wyłożyć na talerz, na szpinaku ułożyć pokrojone owoce oraz buraka
  • Posypać serem, orzechami i kiełkami
  • Polać sosem i posypać oregano lun innymi ziołami