Dziś będzie nieco bardziej orientalnie. Zabieram Was na chwilę do Indii i serwuję rozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy 😊
Ta potrawa jest idealna na chłodne zimowe dni. Cudownie rozgrzewa i syci na długi czas. Jej podstawą jest czerwona soczewica, która jest bardzo łatwa w obróbce i nie wymaga wcześniejszego namaczania, co sprawia, że przepis nie jest zbyt czasochłonny.
Drugim bohaterem tej potrawy są z kolei przyprawy – aromatyczne, wyraziste, nadające odpowiedniego orientalnego charakteru.
Stopień ostrości można oczywiście dostosować do własnych preferencji modyfikując ilość dodanego chili. Podobnie ze stopniem ugotowania soczewicy. Jeśli lubicie wyczuwalne jej kawałki, zdejmijcie potrawę z ognia wcześniej, kiedy soczewica będzie odpowiednio miękka. Jeśli natomiast zostawicie dahl dłużej na ogniu, soczewica rozgotuje się i uzyskacie gęstą, bardziej kremową wersję.
Drugim bohaterem tej potrawy są z kolei przyprawy – aromatyczne, wyraziste, nadające odpowiedniego orientalnego charakteru.
Stopień ostrości można oczywiście dostosować do własnych preferencji modyfikując ilość dodanego chili. Podobnie ze stopniem ugotowania soczewicy. Jeśli lubicie wyczuwalne jej kawałki, zdejmijcie potrawę z ognia wcześniej, kiedy soczewica będzie odpowiednio miękka. Jeśli natomiast zostawicie dahl dłużej na ogniu, soczewica rozgotuje się i uzyskacie gęstą, bardziej kremową wersję.
Ja podałam dahl z brązowym ryżem, ale świetnie sprawdzi się też indyjski chlebek naan.
100 g czerwonej soczewicy
Pół puszki pomidorów krojonych
Pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
Łyżeczka świeżo zmielonych ziaren kolendry
Łyżeczka przyprawy garam masala
Łyżeczka kurkumy
2 cm świeżego imbiru
Chili (wg preferencji)
Woda/bulion
Ryż brązowy
- Cebulę posiekać w kostkę, wrzucić do garnka na rozgrzany olej
- Posiekać ząbek czosnku, zetrzeć imbir i dodać do cebuli
- Do garnka dorzucić chili, kolendrę, kurkumę, garam masala, podsmażać chwilę uważając, żeby się nie przypaliło, w razie potrzeby dodać trochę wody
- Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, dodać do garnka z przyprawami
- Zalać pomidorami, dolać około pół szklanki wody/bulionu
- Zostawić na małym ogniu co jakiś czas mieszając, jeśli soczewica wchłonie płyn, ale nadal nie będzie miękka dolać kolejną porcję wody/bulionu
- Kiedy soczewica zmięknie i całość nabierze pożądanej konsystencji zdjąć z ognia, spróbować i w razie potrzeby jeszcze doprawić