Dziś bardzo prosty przepis z minimalnej ilości składników. Makaron z kremowym sosem pieczarkowym. Sos zrobiony na bazie serka naturalnego wychodzi lekki i delikatny. Ja użyłam w tym przepisie makaron soba, ale spokojnie można zastąpić go Waszym ulubionym rodzajem makaronu.
MAKARON Z KREMOWYM SOSEM PIECZARKOWYM
Czas przygotowania 20 minut
Makaron soba
około 100 g pieczarek
Ćwierć czerwonej cebuli
2-3 łyżki serka naturalnego
Pieprz, sól
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu
- Pieczarki umyć i oczyścić
- Pokroić w cienkie plasterki
- Cebulę posiekać drobno
- Na odrobinie oleju zeszklić cebulę
- Po chwili dodać pokrojone pieczarki, podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut pod przykryciem
- Jeśli pieczarki wypuściły dużo wody zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar (lub odlać jeśli bardzo nam się spieszy ;p )
- Do serka dodać 2-3 łyżki wody z pieczarek dla zahartowania i uniknięcia zważenia się serka
- Dodać go do pieczarek, przyprawić pieprzem i solą
- Do sosu dodać makaron i wymieszać