Przepis na prosty, ale smaczny obiad z makaronem. Połączenie brokułów i sera pleśniowego jest trafione w dziesiątkę. Dodatek jogurtu nadaje całości kremowej konsystencji, a przy tym danie pozostaje lekkie i zdrowe.
Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem sera pleśniowego można go z powodzeniem zastąpić serem feta.
Z kolei mięsożercy mogą spokojnie wzbogacić danie o kawałki indyka lub kurczaka 😉
MAKARON Z BROKUŁEM I SEREM PLEŚNIOWYM
Makaron pełnoziarnisty
Pół brokułu
Ser pleśniowy (z niebieską pleśnią)
2- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Ząbek czosnku
Pieprz, oregano
- Brokuł wrzucić do wrzątku i gotować około 5 minut
- Podzielić brokuł na małe różyczki
- Na patelni rozgrzać oliwę/olej i podsmażyć posiekany ząbek czosnku
- Po chwili wrzucić brokuły i podsmażać chwilę
- Dorzucić pokruszony ser pleśniowy, wymieszać i trzymać chwilę na ogniu aż ser zacznie się topić. Ilość sera dostosujcie do własnego gustu, w zależności jak intensywny smak chcecie uzyskać
- Dołożyć jogurt wymieszać i wyłączyć ogień, żeby jogurt się nie zważył
- Doprawić pieprzem i oregano
- Podawać z makaronem pełnoziarnistym