Ziemniaki jadam głównie kiedy jest sezon na młode 😛 wtedy smakują mi najbardziej.
Poza tym, że są wtedy najsmaczniejsze to są bardzo proste w obróbce. Ich skórka jest tak delikatna, że wystarczy ziemniaki dokładnie umyć i nie ma potrzeby ich obierania 😉 A przecież lubimy ułatwiać sobie życie.
Co więcej to właśnie pod skórką warzyw i owoców znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych, a zatem jedzenie ich w całości to bardzo dobry pomysł.
Sałatka ziemniaczana w mojej wersji jest lekka, ale sycąca. Z powodzeniem sprawdzi się jako propozycja na obiad lub kolację. Dodatek warzyw oraz sos na bazie jogurtu sprawia, że całość jest lekka, a przy tym pożywna.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
- Ziemniaki wyszorować, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości
- Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, koperek posiekać
- W miseczce połączyć ugotowane ziemniaki, ciecierzycę, pomidora i ogórka
- Dodać posiekany koperek, musztardę i jogurt, wymieszać całość
- Doprawić pieprzem