Niekwestionowanym bohaterem lata jest arbuz. Nie tylko świetnie smakuje, ale także doskonale gasi pragnienie, ponieważ aż w około 90% składa się z wody. Warto wykorzystać o jako zdrową przekąskę w upalne dni.
Ale słodki, soczysty arbuz sprawdzi się nie tylko w roli przekąski czy deseru. W dzisiejszym przepisie jest składnikiem letniego orzeźwiającego obiadu.
W upalne dni mało kto ma ochotę na przygotowywanie czasochłonnych obiadów i stanie przy garach. Organizm domaga się natomiast czegoś lekkiego, świeżego, co nie tylko zaspokoi głóg, ale także przyniesie orzeźwienie i ochłodę. W takiej sytuacji z odsieczą przychodzi chłodnik. Flagowy obiad letnich, upalnych dni.
Gazpacho przygotowane z dodatkiem arbuza ma bardzo ciekawy, lekko słodki smak. Cebula i czosnek dodają nieco ostrości, bazylia świeżego, aromatycznego posmaku. Całość komponuje się idealnie. Świetnym dodatkiem, z którym podałam chłodnik jest pokruszony ser feta i świeży zielony ogórek.
Co najlepsze gazpacho robi się błyskawicznie, mnie zajęło to ni więcej niż 10 minut. Świetna opcja kiedy nie chcemy tracić słonecznych, letnich dni na gotowanie 😉
GAZPACHO POMIDOROWE Z ARBUZEM
Czas przygotowania 10 minut
Z podanych składników wyszły 2 porcje chłodnika
- Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażyć kilka minut aż zacznie nabierać złotego koloru, mieszać często
- Pomidory, arbuza i cebulę pokroić w mniejsze kawałki
- Posiekane składniki, czosnek, przyrumienioną paprykę orz kilka listków bazylii przełożyć do blendera
- Zblendować na gładki krem lub tak żeby zostały drobne kawałki warzyw i arbuza
- Doprawić solą i pieprzem, podać z pokruszoną fetą i posiekanym drobno ogórkiem
- Przed podaniem warto dodatkowo schłodzić w lodówce