Kiedy odkryłam ciasto fasolowe, przepadłam. Jadłam je przez kilka tygodni na okrągło. Idealnie trafiło w mój gust – wilgotna konsystencja, nie za słodkie, intensywnie kakaowe… poezja. Poza tym uwielbiam je za prostotę wykonania i składników. Wystarczy wszystko wrzucić do miski i zblendować. Zero filozofii. Podobnie z ilością składników. Rzadko zdarza mi się zrobić je z dokładnie takich samych proporcji, zwykle wrzucam wszystko ‘na oko’ i zawsze wychodzi świetnie. Szybkie, zdrowe, smaczne. Czyż nie brzmi jak ciastko idealne? 😉
PRZEPIS
BROWNIE Z BANANÓW I CZERWONEJ FASOLI
Puszka czerwonej fasoli
Dwa jajka
Dwa/trzy mocno dojrzałe banany
3 łyżki jogurtu naturalnego
Łyżka oleju kokosowego
Pół łyżeczki sody
Lyżka gorzkiego kakao
Pół łyżki cynamonu
- Fasolę dokładnie wypłukać pod wodą.
- Wrzucić do miski razem z jajkami, bananami, jogurtem, olejem, sodą. Wszystko dokładnie zblendować na jednolitą masę.
- Teraz dodać kakao oraz cynamon i wymieszać ponownie.
- Spróbować, czy smak jest odpowiedni. W razie potrzeby można dodać miodu/syropu klonowego lub jeszcze jednego banana.
- Całość przelać do foremki (ja piekę w silikonowej, ciasto do niej nie przywiera i bez problemu wychodzi po upieczeniu).
- Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Kroić najlepiej dopiero jak ciasto zupełnie ostygnie, inaczej może się rozpadać.
SMACZNEGO!