Aromatyczne pieczone warzywa z bazyliowym tofu

Aromatyczne pieczone warzywa z bazyliowym tofu

Prosta propozycja na pyszny obiad, który robi się praktycznie sam. U mnie wystąpiły jako główne danie, ale równie dobrze można wykorzystać takie warzywa jako dodatek do obiadu, zamiast klasycznych ziemniaków czy surówki.

Pieczone warzywa są aromatyczne dzięki mieszance użytych przypraw. Wykorzystanie tofu z dodatkiem bazylii dodatkowo podkręca smak całości.

Ja przygotowałam te warzywa, które akurat miałam w lodówce, ale równie pysznie wyjdzie cukinia, bakłażan, bataty, dynia albo pietruszka. Należy tylko zwrócić uwagę na czas pieczenia jakiego wymagają warzywa, żeby nie zrobić z nich nieapetycznej papki 😉
Aromatyczne pieczone warzywa z bazyliowym tofu



PIECZONE WARZYWA Z BAZYLIOWYM TOFU


Czas przygotowania 10 minut + 40-45 minut pieczenia
Składniki na 3-4 porcje

3 ziemniaki
2 buraki
2 marchewki
1 czerwona cebula
Pół główki czerwonej kapusty
Pół kalarepy
Kostka bazyliowego tofu
3 łyżki oleju rzepakowego
Łyżeczka ajvaru
Czubryca zielona
Łyżka płatków drożdżowych
Kumin
Słodka wędzona papryka
Cynamon
Pestki dyni


  • Warzywa obrać, umyć i pokroić buraki, ziemniaki i kalarepę w kostkę, marchewkę w talarki.
  • Cebulę pokroić w grubsze plastry, czerwoną kapustę na ćwiartki.
  • Warzywa przełożyć na blachę, na której będziemy je piec.
  • Olej, ajvar i przyprawy dokładnie wymieszać.
  • Przygotowaną marynatę wylać na warzywa i dokładnie wymieszać tak, żeby wszystkie były nią pokryte. 
  • Pieczemy 40-45 minut, aż warzywa będą miękkie. 
  • Upieczone warzywa podajemy z tofu pokrojonym w kostkę i posypujemy pestkami dyni.

Aromatyczne pieczone warzywa z bazyliowym tofu