Nie lubię chodzić na łatwiznę jeśli chodzi o odżywianie, więc jeśli jakiś produkt jestem w stanie zrobić sama, to (o ile czas mi na to pozwala) staram się zrobić to samodzielnie w domu.
Jednym z takich produktów jest pieczywo. Kto odmówi świeżej, pachnącej, jeszcze ciepłej bułeczce? 😛 Kiedy w dodatku możemy być pewno co do tego, co znajduje się w środku. Jednak wypiekanie własnego pieczywa często kojarzy się z mozolną pracą, długim oczekiwaniem i skomplikowaną recepturą.
Jeśli macie podobne odczucia w kwestii domowego pieczywa to nadchodzę z odsieczą! 😀
A dokładnie z przepisem na fantastyczne bułeczki, szybkie i proste. Bez drożdży, zakwasu, wyrabiania i wyrastania. Ich wykonanie zajmuje 20-30 minut z pieczeniem, a więc przy odrobinie silnej woli (do wczesnego wstawania) na śniadanie możemy zaserwować sobie ciepłe świeżutkie bułeczki.
Ich smak można dowolnie modyfikować zamieniając dodatki. Moje są w wersji wytrawnej, ale równie pyszne wyjdą z owocami na słodko 🙂
Jak widać na zdjęciach, wyrastają jak szalone 😀
Jeśli spodobał Ci się ten przepis to zajrzyj koniecznie też tutaj:
Pełnoziarniste bułeczki buraczane i pietruszkowe, pieczywo bez zakwasu i drożdży
Dyniowe bułeczki pełnoziarniste
BUŁKI PEŁNOZIARNISTE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI
Czas przygotowania 20-30 minut
- Jogurt połączyć z jajkami na gładką masę
- Dodać mąkę, sodę oraz wodę i wymieszać
- Wrzucić dodatki oraz przyprawy i połączyć całość
- Przelać do ceramicznych kokilek/foremek (sprawdzą się też silikonowe)
- Piec 15-20 minut (w zależności od wielkości porcji) w 180 stopniach