Kolejny przepis z cukinią w roli głównej. Były już raz pieczone placki z dodatkiem marchewki i ziemniaków, były tosty cukiniowe czy frittata. Dzisiaj przepis na kolejne placuszki, tym razem z wyrazistymi w smaku dodatkami – serem feta i suszonymi pomidorami.
Cukinia jest warzywem raczej neutralnym w smaku, więc dobór dodatków i odpowiednie doprawienie są tutaj sprawą kluczową. Feta świetnie się sprawdziła w tej roli nadając słonego akcentu. Aromat suszonych pomidorów, czosnku i użytych przypraw dopełniły całości 🙂
Placki wyszły lekkie, ale pożywne. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako dodatek do placków podałam pastę z pieczonej papryki.
PLACKI Z CUKINII Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Czas przygotowania 40 minut
Z podanych składników wyszło 12 sporych placków
Duża cukinia
3 małe/2 duże jajka
40 g mąki owsianej (zmielone płatki owsianej)
Duża garść płatków owsianych
Ser feta (ilość dostosujcie wg gustu, pożądanego poziomu słoności)
3-4 suszone pomidory
Ząbek czosnku
Czubryca zielona, pieprz, słodka papryka
- Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, lekko posolić i zostawić na sicie na 10-15 minut
- Suszone pomidory zmiksować z czosnkiem, ser feta posiekać w kostkę
- Cukinię odcisnąć z wody, połączyć z roztrzepanymi jajkami, pomidorami z czosnkiem, fetą
- Dodać mąkę oraz płatki, doprawić, wymieszać i odstawić na kilka minut
- Jeśli po tym czasie masa będzie bardzo wodnista dodać jeszcze płatków
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje masy (nie mogą być zbyt płaskie, bo wyjdą suche)
- Piec 20-25 minut w 180 stopniach