Pewnie wiecie jak trudno znaleźć w sklepie płatki śniadaniowe typu crunchy, które nie miałyby w składzie cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy innego niezdrowego słodzika. Nawet płatki reklamujące się jako fit, naładowane są cukrem lub jego zamiennikami, o czym szerzej pisałam we wpisie o cukrze. Takie produkty są u mnie na straconej pozycja, a przecież miło czasami coś pochrupać 😀
Na szczęście w łatwy i szybki sposób możemy przygotować w domu własną wersję chrupiących płatków unikając przy tym niepotrzebnego cukru czy innych niepożądanych składników. W dodatku za każdym razem możemy modyfikować jej smak wykorzystując inne dodatki czy przyprawy. Wystarczy 20 minut i pyszna granola gotowa. Idealne do mleka, jogurtu czy jako chrupiąca przekąska.
DOMOWA CHRUPIĄCA GRANOLA
Czas przygotowania 25 minut
Można dodać też orzechy, migdały, wiórki kokosowe, suszone owoce.
- Płatki, ziarna i nasiona wymieszać
- Banany zblendować z olejem i miodem na mus
- Połączyć dokładnie miks płatków z musem bananowym i cynamonem
- Wyłożyć powstałą mieszankę na blachę z papierem do pieczenia
- Włożyć do nagrzanego piekarnika, po około 10 minutach przemieszać, żeby granola piekła się równomiernie
- Zostawić jeszcze na kolejne 10 minut kontrolując stopień spieczenia, w razie potrzeby wyłączyć wcześniej
- Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze chwilę
- Po ostygnięciu przechowywać w słoiku lub puszce