Domowa granola bez zbędnego cukru

Domowa granola bez zbędnego cukru

Pewnie wiecie jak trudno znaleźć w sklepie płatki śniadaniowe typu crunchy, które nie miałyby w składzie cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy innego niezdrowego słodzika. Nawet płatki reklamujące się jako fit, naładowane są cukrem lub jego zamiennikami, o czym szerzej pisałam we wpisie o cukrze. Takie produkty są u mnie na straconej pozycja, a przecież miło czasami coś pochrupać 😀 
Na szczęście w łatwy i szybki sposób możemy przygotować w domu własną wersję chrupiących płatków unikając przy tym niepotrzebnego cukru czy innych niepożądanych składników.  W dodatku za każdym razem możemy modyfikować jej smak wykorzystując inne dodatki czy przyprawy. Wystarczy 20 minut i pyszna granola gotowa. Idealne do mleka, jogurtu czy jako chrupiąca przekąska.

Domowa, chrupiąca granola bez dodatku zbędnego cukru.

 

DOMOWA CHRUPIĄCA GRANOLA 


Czas przygotowania 25 minut


Szklanka płatków owsianych
Szklanka płatków jaglanych
Pół szklanki pestek słonecznika
Ćwierć szklanki pestek dyni
Ćwierć szklanki siemienia lnianego
2 łyżki nasion chia
2 małe banany
Pół łyżki miodu
Płaska łyżka oleju rzepakowego
Opcjonalnie cynamon


Można dodać też orzechy, migdały, wiórki kokosowe, suszone owoce.

  • Płatki, ziarna i nasiona wymieszać
  • Banany zblendować z olejem i miodem na mus
  • Połączyć dokładnie miks płatków z musem bananowym i cynamonem
  • Wyłożyć powstałą mieszankę na blachę z papierem do pieczenia
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika, po około 10 minutach przemieszać, żeby granola piekła się równomiernie
  • Zostawić jeszcze na kolejne 10 minut kontrolując stopień spieczenia, w razie potrzeby wyłączyć wcześniej
  • Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze chwilę
  • Po ostygnięciu przechowywać w słoiku lub puszce