Dziś dzielę się z Wami propozycją na szybki obiad. Będzie bardzo zielono, bardzo pożywnie i co najważniejsze, pysznie 🙂
Awokado lubię za jego kremową konsystencję, która idealnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju pastach i pesto. Poza tym nie można nie docenić jego wartości odżywczych. Jest to jeden z najbardziej kalorycznych owoców i zawiera sporo tłuszczu, są to jednak tłuszcze korzystne dla naszego zdrowia. Dbają o nasze serce i mózg.
Warto czasem sięgnąć po ten owoc, szczególnie, że można z niego przygotować najróżniejsze dania, przekąski czy zdrowe desery.
Ja wykorzystałam awokado do zrobienia bazyliowego pesto do makaronu. Jest łatwe i szybkie w wykonaniu. Wychodzi bardzo delikatne i kremowe.
MAKARON Z PESTO Z AWOKADO I BAZYLII
- Składniki na pesto zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji
- Makaron ugotować al dente
- Pesto połączyć z ugotowanym makaronem
- Podawać z parmezanem i orzechami włoskimi