Makaron z pesto z awokado i bazylii

Makaron z pesto z awokado i bazylii

Dziś dzielę się z Wami propozycją na szybki obiad. Będzie bardzo zielono, bardzo pożywnie i co najważniejsze, pysznie 🙂

Awokado lubię za jego kremową konsystencję, która idealnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju pastach i pesto. Poza tym nie można nie docenić jego wartości odżywczych. Jest to jeden z najbardziej kalorycznych owoców i zawiera sporo tłuszczu, są to jednak tłuszcze korzystne dla naszego zdrowia. Dbają o nasze serce i mózg. 
Warto czasem sięgnąć po ten owoc, szczególnie, że można z niego przygotować najróżniejsze dania, przekąski czy zdrowe desery.

Ja wykorzystałam awokado do zrobienia bazyliowego pesto do makaronu. Jest łatwe i szybkie w wykonaniu. Wychodzi bardzo delikatne i kremowe.

Makaron z pesto z awokado i bazylii

 

MAKARON Z PESTO Z AWOKADO I BAZYLII

 

Pół dojrzałego awokado
Pół pęczka bazylii
Ząbek czosnku
2 łyżki pestek dyni
Sok z ćwiartki cytryny
Opcjonalnie parmezan, orzechy włoskie
 
Makaron penne pełnoziarnisty

 

  • Składniki na pesto zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji
  • Makaron ugotować al dente
  • Pesto połączyć z ugotowanym makaronem
  • Podawać z parmezanem i orzechami włoskimi