Uwielbiam przygotowywać sałatki, kolorowe, ze świeżych, soczystych warzyw, pełne witamin i smaku! To dla mnie idealna opcja, kiedy mam niewiele czasu na przygotowanie posiłku. Możliwości, dodatków i połączeń smakowych jest tyle, że trudno tu o nudę. Jeśli podstawą będą świeże warzywa i zielone liście to dostarczymy sobie mnóstwa zdrowych składników. Dorzućmy do tego coś co sprawi, że całość nasyci nas na dłużej i pełnowartościowy obiad gotowy.
Często spotykam się jednak z opiniami, że sałatką nie można się najeść, bo to sama zielenina, zero konkretów. Żeby rozprawić się z tą niesłuszną opinią odrzucam Wam dziś przepis na idealną, pożywną, zdrową i pyszną sałatkę 🙂
Sedno tkwi w odpowiednim doborze składników, tak, żeby sałatka nasyciła nas na długi czas, ale w dalszym ciągu była zdrowym lekkim posiłkiem. A zatem co kryje się w takiej sałatce:
1. Bazę niech stanowią świeże warzywa, sałaty i zielone liście. Wybór jest przeogromny, żeby było łatwiej możemy kierować się kolorami, czyli wybierać takie warzywa, żeby na naszym talerzu było jak najbardziej kolorowo – różnokolorowe papryki, ogórek, czerwona cebula, pomidory, marchewka, kukurydza, buraki, szpinak, jarmuż i inne zielone liście.
2. Dodatek, który dostarczy białka, a tym samym sprawni, że sałatka będzie sycąca i pożywna. Może to być jajko, tofu, kawałki ryby czy chudego mięsa. Mogą to być także strączki – fasola, ciecierzyca czy soczewica.
3. Do tego dołóżmy pożywny dodatek w postaci pełnoziarnistego makaronu, brązowego ryżu czy różnego rodzaju kasz, aby jeszcze bardziej doładować sałatkę i stworzyć pożywne danie.
4. Włączmy to tej kompozycji zdrowe tłuszcze, które zapobiegną szybkiemu uczuciu głodu po zjedzeniu sałatki. Tutaj również mamy ogromny wybór – mogą to być po prostu zdrowe oleje np. lniany czy oliwa, możemy dodać awokado będące kopalnią zdrowych tłuszczy. Sprawdzą się także orzechy, pestki i ziarna, które dodatkowo będą fajnym chrupiącym elementem sprawiając, że całość będzie jeszcze ciekawsza.
5. Warto pamiętać o dodatkach, które doładują naszą sałatkę cennymi składnikami odżywczymi i antyoksydantami. Moimi ulubionymi dodatkami są kiełki oraz zioła, świeże lub suszone. To bomby dobroczynnych składników, o których warto pamiętać!
SAŁATKA Z BATATEM, JAJKIEM I TOFU
Zioła
- Batata ugotować (ja ugotowałam go na parze)
- Jajko ugotować na twardo
- Ugotowanego batata, paprykę oraz tofu pokroić w kostkę
- Na talerzu ułożyć liście szpinaku, na nie wyłożyć warzywa
- Sałatkę posypać orzeszkami oraz kiełkami
- Połączyć składniki sosu i skropić nim sałatkę