Zdrowe pełnoziarniste babeczki jabłkowe

Zdrowe pełnoziarniste babeczki jabłkowe

Po babeczkach owsianych i marchewkowych przyszedł czas na wersję jabłkową 😊

 
Podobnie jak poprzednie, powstały bez dodatku cukru, a jedynym źródłem słodkości są bakalie. Babeczki są upieczone na mące kokosowej i pełnoziarnistej gryczanej i orkiszowej. Spokojnie wyczarujecie także wersję bezglutenową zamieniając mąkę orkiszową na inną, bezglutenową, jeśli jest taka potrzeba.
Ja swoje babeczki podrasowałam dodatkiem goździków (zmielonych w młynku do kawy) i cynamonu.
 
Przy okazji warto wspomnieć o wartościach odżywczych tych dwóch przypraw. 
Wiecie, że goździki to jeden z najsilniejszych antyoksydantów? Składniki w nich zawarte opóźniają procesy starzenia w naszym organizmie. Zawarte w nich dobroczynne składniki działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antybakteryjnie. Nie bez powodu są często składnikiem past do zębów wrażliwych. Wspomagają także trawienie i walkę naszych jelit z pasożytami.

Cynamon z kolei wydobywa i podkreśla słodki smak potraw. Z tego powodu warto po niego sięgać, jeśli staracie się ograniczyć lub wykluczyć użycie cukru i słodzików. Poza wspieraniem naszego układu pokarmowego, spożywanie cynamonu wpłynie pozytywnie także na naszą odporność, a nawet układ nerwowy.

Poza tym obie przyprawy są przepyszne. Sami przyznacie, że połączenie jabłek z cynamonem nie ma sobie równych 😉



Zdrowe pełnoziarniste babeczki jabłkowe

ZDROWE PEŁNOZIARNISTE BABECZKI JABŁKOWE

 
2 jaja
Jabłko
Pół szklanki bakalii (u mnie mieszanka suszonych daktyli, śliwek i rodzynek)
180 g jogurtu naturalnego
50 g mąki gryczanej
30 g mąki orkiszowej
20 g mąki kokosowej
Cynamon, goździki
Odrobina sody lub proszku do pieczenia
 
 
  • Bakalie zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut
  • Jabłko zmiksować z jajkami oraz jogurtem na mus
  • Bakalie odsączyć z wody i zblendować na gładką masę, połączyć z musem jabłkowym
  • Dodać mąki, sodę/pdp, oraz przyprawy 
  • Dokładnie wymieszaną masę rozlać do foremek na babeczki (ja używam silikonowych)
  • Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni