Przepis na warzywną potrawkę z ryżem, który powstał w bardzo spontaniczny sposób z tego, co skrywało się w mojej lodówce 😃 Często kombinuję w taki sposób, ponieważ jest to najlepszy sposób na uniknięcie wyrzucania jedzenia. Zanim ruszymy na zakupy po kolejne produktu spożywcze, spójrzmy co mamy pod ręką i jak można to połączyć w smakowite danie.
Jeśli chodzi o przepis to nic prostszego, wystarczy posiekać wszystkie warzywa i udusić je na patelni. Następnie połączyć z ugotowanym ryżem, doprawić i gotowe!
WARZYWNA POTRAWKA Z BRĄZOWYM RYŻEM
Z podanych składników wyszły 2 porcje
100 g brązowego ryżu
Ćwiartka białej kapusty
Pół czerwonej papryki
Garść czerwonej fasoli
Kilka zielonych oliwek
Natka pietruszki
Duża garść szpinaku
Garść orzeszków ziemnych
- Ryż ugotować
- Kapustę poszatkować w cienkie paski, wrzucić na dużą patelnię i podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem
- W tym czasie pokroić paprykę w kostkę, dorzucić do kapusty, dusić aż kapusta zmięknie
- Po tym czasie dorzucić oliwki, odsączoną i opłukaną fasolę, szpinak
- Dusić jeszcze chwilę aż szpinak zmniejszy objętość
- Dodać ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki i orzeszki ziemne
- Wymieszać całość, doprawić pieprzem, solą, ziołami