Po raz kolejny zabieram Was w nieco bardziej orientalne klimaty. Będzie aromatycznie, pikantnie i kokosowo.
A bohaterem będzie zupa kokosowa z warzywami i tofu. Kremowa, aksamitna, wyrazista. Zupa przygotowana jest na bazie żółtej pasty curry, co poza przyjemnym lekko pikantnym smakiem, nadaje jej także uroczego koloru 🙂 Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Jest to propozycja doskonała na zimową porę, ponieważ cudownie rozgrzewa od wewnątrz. Można ją podać z ryżem, jednak dla mnie zestaw tofu i ciecierzycy był wystarczająco sycący.
ZUPA KOKOSOWA Z TOFU I CIECIERZYCĄ
Czas przygotowania 30 minut
Czerwona cebula
Ząbek czosnku
Pół czerwonej papryki
Dwie garści jarmużu
Pół kostki tofu wędzonego
Szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika)
3/4 puszki mleczka kokosowego dobrej jakości
Żółta pasta curry
Bulion warzywny
Przyprawy: imbir, kumin, kurkuma, płatki chili
- W rondlu na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem, przyprawami i pastą curry (ilość pasty dostosować do pożądanego stopnia ostrości, u mnie były to około 2 łyżki), uważając żeby się nie przypaliły, w prazie potrzeby podlać bulionem
- Posiekać paprykę i dodać do garnka, dolać około szklanki bulionu i dusić kilka minut
- Kiedy papryka lekko zmięknie dodać jarmuż i gotować jeszcze kilka minut
- Dodać mleczko kokosowe i ciecierzycę, doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby doprawić
- Na koniec dodać pokrojone w kostkę tofu