Od kilku lat coraz powszechniej i głośniej mówi się o tym, że to stan naszej flory jelitowej w głównej mierze determinuje nasze zdrowie i samopoczucie. Nie bez powodu jelita określa się jako nasz drugi mózg. Co ciekawe okazuje się, że zdrowie naszej flory jelitowej może odpowiadać także na nasz nastrój i… szczęście!
Powodem tego jest fakt, że większość serotoniny, czyli potocznie nazywanego hormonu szczęścia, który odpowiada za nasz nastój, produkowane jest w jelitach. Szacuje się, że mózg odpowiada jedynie za około 10% produkcji serotoniny. Warto więc dokarmić odpowiednio nasze dobre bakterie jelitowe, żeby one odwdzięczyły nam się eksplozją hormonów szczęścia 😀
Każdy z nas jest żywicielem milionów bakterii zamieszkujących nasze jelita. I każdy z nas ma zarówno te dobre bakterie, jak i te niekorzystne dla zdrowia. Oczywiście powinniśmy dążyć do przewagi tych dobrych, które wspomagają nasz układ odpornościowy, utrzymują nasz układ pokarmowy w dobrej kondycji, a nawet chronią nas przed otyłością.
Jak to zrobić? Jedyna droga prowadzi przez zdrową dietę. Różnorodną, bogatą w składniki odżywcze, ponieważ każdy rodzaj dobrych bakterii potrzebuje innych składników z pożywienia, żeby przetrwać wewnątrz naszego organizmu. Dlatego też jestem przeciwnikiem jakichkolwiek diet eliminacyjnych, o ile nie jest to podyktowane zdiagnozowanymi problemami zdrowotnymi. Jedyne co powinniśmy wyeliminować ze swojej diety to przetworzona żywność pełna dodanych cukrów, utwardzonych tłuszczy i sztucznych dodatków, które mają przedłużyć trwałość żywności.
Niech zawartość naszego talerza będzie różnorodna, kolorowa i jak najmniej przetworzona.
Warzywne potrawki są doskonałym sposobem na zwiększenie ilości warzyw w naszej diecie. Żeby całość była pożywna i sycąca połączmy je z pożywnymi dodatkami jak na przykład strączki czy kasze. Aromatyczne, wyraziste przyprawy sprawią, że całość będzie przepyszna 🙂
WARZYWNA POTRAWKA Z CIECIERZYCĄ
- Ziarna kolendry rozdrobnić w moździerzu, suszone pomidory posiekać drobno
- W garnku na odrobinie oleju podsmażyć kolendrę z suszonymi pomidorami, w razie potrzeby podlać wodą
- W międzyczasie posiekać kapustę, papryki i cukinię
- Do garnka dorzucić posiekaną kapustę i papryki, dolać wody i dusić około 10 minut
- Dołożyć posiekaną w plastry cukinię i dusić jeszcze 5-10 minut
- Dodać pastę paprykową, przyprawy i ugotowaną ciecierzycę, wymieszać całość