Pieczone placki z marchewki, ziemniaków i gruszki

Pieczone placki z marchewki, ziemniaków i gruszki

Placki warzywne to świetny sposób na przemycenie sporej ilości warzyw do posiłku. Jeśli zrezygnujemy z ich smażenia, a zamiast tego upieczemy je w piekarniku, będzie to zdrowe i lekkie danie. 

Zachęcam do eksperymentowania z różnymi połączeniami smaków. Do placków możemy wykorzystać nie tylko warzywa, ale jak pokazuje dzisiejszy przepis, można włączyć do nich także owoce. 

Na blogu znajdziecie już kilka innych przepisów na pieczone placki warzywne:

Pieczone placki z marchewki, ziemniaków i gruszki

PIECZONE PLACKI Z MARCHEWKI, ZIEMNIAKÓW I GRUSZKI


Czas przygotowania 45 minut

5 średnich marchewek
2 niewielkie ziemniaki
Pół soczystej, słodkiej gruszki
2 jajka
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej/kaszy manny/płatków jaglanych
Mozzarella
Oregano, pieprz



Pieczone placki z marchewki, ziemniaków i gruszki



  • Marchewki, ziemniaki i gruszkę zetrzeć na tatce na dużych oczkach
  • Do startych warzyw dodać jajka oraz mąkę i wymieszać dokładnie
  • Doprawić do smaku 
  • Porcje warzyw wykładać na blachę z papierem do pieczenia, placki nie powinny być zbyt cienkie, bo mogą wyjść suche
  • Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
  • Około 10 minut przed końcem pieczenia na plackach poukładać plastry mozzarelli