Lubię przygotowywać tarty wytrawne na obiad, ponieważ dają one mnóstwo możliwości jeśli chodzi o smaki farszu.
Cały czas eksperymentuję z kruchym ciastem na spód tarty zrobionym na bazie mąk pełnoziarnistych. W tym przepisie wykorzystałam mąkę z ciecierzycy, która wydaje się być strzałem w dziesiątkę. Ciasto wychodzi elastyczne, łatwe do wyrobienia, po upieczeniu fajnie kruche.
Kruchy spód do tarty zrobiony jest bez dodatku masła, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Łatwo go też rozwałkować, wyklejanie formy ciastem nie sprawia więc żadnego problemu.
Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to tym razem rolę główną otrzymał zielony groszek. Chyba próbuję przywołać wiosnę kolorami na talerzu 😀
Farsz wyszedł kremowy, delikatny z fajnym aromatem mięty. Dla przełamania smaku dodałam paprykę konserwową, ale spokojnie możecie zamienić ją na świeżą lub dodać inne ulubione warzywo.
Fajnie wkomponowałby się tutaj także ser pleśniowy, więc jeśli macie ochotę na więcej wyrazistych smaków, to będzie to świetny wybór.
TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM NA CIEŚCIE BEZ MASŁA I BIAŁEJ MĄKI
Czas przygotowania 15 minut + 40 minut pieczenia
Składniki na formę 22 cm
Ciasto na spód tarty
- Obie mąki wsypać do miski, wlać około ćwierć szklanki wrzątku i wymieszać łyżką
- Dodać serek/jogurt i połączyć w zwarte, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąki
- Ciasto włożyć na chwilę do lodówki, w tym czasie przygotować farsz
Wypełnienie
- Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut
- Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać pokruszony twaróg
- Paprykę posiekać na mniejsze kawałki
- Warzywa dodać do masy jajecznej i przyprawić
- Ciastem wylepić formę, ja posmarowałam ją odrobiną oliwy, żeby bez problemu wyjąć tartę z formy
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 8 – 10 minut
- Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wylać farsz
- Zapiekać dalej około 30 minut