Sałatka z kulkami z ciecierzycy i marchewki

Sałatka z kulkami z ciecierzycy i marchewki

Kolejny pomysł na pożywną obiadową sałatkę. A właściwie dodatek do sałatki, który sprawia, że z klasycznego miksu sałat i warzyw staje się daniem obiadowym 😃

Tym razem moim dodatkiem i źródłem białka w sałatce są kulki z ciecierzycy inspirowane falafelem, ale wykonane nieco inaczej niż klasyczny falafel. Kulki zrobiłam z ugotowanej ciecierzycy oraz dodałam startą marchewkę dla urozmaicenia smaku. Dodałam aromatyczne przyprawy, które tak naprawdę nadały charakteru  i wyraźnego smaku. Kulki smażyłam smarując patelnię jedynie odrobiną oleju, są one zatem w dalszym ciągu lekkie i pozbawione zbędnego tłuszczu.

Kulki z ciecierzycy i marchewki wyszły lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie, kremowe w środku. Smakiem bardziej niż falafele, przypominają smak hummusu. Co wynika też z tego, że do przyprawienia kulek użyłam podobnych przypraw jakimi doprawiam hummus.

Efekt eksperymentu był bardzo pozytywny, dlatego zamierzam eksperymentować dalej z innymi połączeniami smaków 😃

Zrobiłam ich nieco więcej niż potrzebowałam na porcję sałatki i okazały się także świetną przekąską w ciągu dnia, kiedy musiałam złapać coś na szybko 😉

Sałatka z kulkami z ciecierzycy i marchewki

 

SAŁATKA Z KULKAMI Z CIECIERZYCY I MARCHEWKI

 
Kulki
8 łyżek ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika)
2 marchewki
Jajko
2 łyżki kaszy manny
Garam masala, sos sojowy, papryka słodka, czerwona pasta curry
 
Sałatka
Miks sałat/jarmuż/szpinak
Warzywa wg Waszej fantazji 😉 u mnie papryka, ogórek konserwowy, oliwki, pieczone buraki, kukurydza, zielony groszek
Zioła, przyprawy, olej lniany


Kulki

  • Marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach
  • Ciecierzycę zmiksować z jajkiem 
  • Marchewkę połączyć z masą z ciecierzycy, dodać kaszę mannę i przyprawy
  • Wymieszać dokładnie
  • Z masy formować kulki, jeśli masa okaże się zbyt rzadka dodać więcej kaszy
  • Kulki smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju, smażyć na małym ogniu pod przykryciem
  • Gdy kulki przypieką się z jednej strony odwrócić na drugą i smażyć do zrumienienia
 
  • Składniki na sałatkę pokroić, połączyć i podać z gotowymi kulkami