Naleśniki z soczyście zielonym farszem

Naleśniki z soczyście zielonym farszem

Przepis na szybkie, ale bardzo pyszne i zdrowe naleśniki! 

Nie tylko smaczne, ale także zachęcające soczystym zielonym kolorem farszu. A to za sprawą szpinaku i zielonego groszku, które są głównymi składnikami wypełnienia naleśników. Lekko przebija się w nim nutka mięty, całość jest lekka i świeża. Idealne na przywołanie wiosny! 😉

Naleśniki zrobiłam niemal bez użycia mąki. W takiej wersji wychodzą lżejsze niż te klasyczne. Spokojnie jednak możecie zamienić je na klasyczne naleśniki. Można też mąkę zamienić na zmielone siemię lniane jeśli unikacie mąki w przepisach 😉

Naleśniki oraz farsz przygotowuje się ekspresowo i z niewielu prostych składników. Jak widać potrzeba naprawdę niewiele, żeby stworzyć pyszne, pożywne i zdrowe danie!

Naleśniki z soczyście zielonym farszem ze szpinakiem i zielonym groszkiem



NALEŚNIKI Z ZIELONYM FARSZEM



Czas przygotowania 20 minut
Z podanych składników wyszły 4 duże naleśniki

Naleśniki
2 jajka
Łyżka mąki amarantusowej
Pół szklanki wody
 
Farsz
Szklanka zielonego groszku (mrożonego)
200 g szpinaku
2 łyżki serka wiejskiego
Ząbek czosnku
Oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, mięta



Naleśniki

  • Jajka roztrzepać z wodą, dodać mąkę i połączyć dokładnie
  • Smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju


Farsz

  • W garnku na odrobinie oleju podsmażyć posiekany ząbek czosnku
  • Po chwili dodać szpinak, podlać wodą i dusić kilka minut aż szpinak zmniejszy swoją objętość i zmięknie, przyprawić oregano i gałką
  • W tym czasie zalać groszek wrzątkiem i gotować około 5 minut
  • Odłożyć około 1/4 groszku, resztę zmiksować ze szpinakiem i serkiem wiejskim
  • Dodać resztę groszku, przyprawy i wymieszać
  • Farszem wypełniać usmażone naleśniki
 
Naleśniki z soczyście zielonym farszem