Makaron z warzywami w kremowym orzechowym sosie

Makaron z warzywami w kremowym orzechowym sosie

Dziś mam coś dla miłośników masła orzechowego! Czyli pewnie dla wszystkich (albo prawie wszystkich) 😛 Ale nie będzie to deser, a obiad z dodatkiem masła orzechowego.

Dokładnie jest to makaron z warzywami w sosie na bazie masła orzechowego. Proste i szybkie danie, które możecie przygotować zarówno w wegetariańskiej jak i mięsnej wersji. 
Sos orzechowy jest kremowy i cudownie otula warzywa i makaron nadając im pysznego, słodko-pikantnego smaku. 


Masło orzechowe jest częstym składnikiem w przepisach kuchni azjatyckiej. Mimo, że częściej kojarzy nam się z przepisami na słodko, to jego smak doskonale komponuje się ze słonymi i ostrymi składnikami, tak jak w przygotowanym przeze mnie sosie.

A po więcej orientalnych inspiracji zajrzyjcie tutaj:

Makaron z warzywami w kremowym orzechowym sosie

 

MAKARON Z WARZYWAMI W KREMOWYM ORZECHOWYM SOSIE


Czas przygotowania 20 minut
Składniki na 2 porcje

Składniki na sos
3 łyżki masła orzechowego
Łyżka sosu sojowego
Łyżeczka miodu
Łyżeczka tahini
Pół łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej jeśli lubicie ostro)
Odrobina soku z cytryny

 
Marchewka
Czerwona papryka
Kilka pieczarek (około 6-7 sztuk)
Pół kostki tofu (można pominąć lub zamienić na ugotowaną ciecierzycę lub mięso z indyka/kurczaka)
Pół czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Sezam
 
Makaron gryczany soba (można zamienić na ryżowy lub klasyczne spaghetti)

 

  • Składniki na sos połączyć dokładnie, w razie potrzeby dodać wody
  • Marchewkę oczyścić i pokroić w cienkie paski, ja zrobiłam to przy pomocy obieraczki do warzyw
  • Paprykę i tofu pokroić w kostkę
  • Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry
  • Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać
  • Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę uważając by czosnek się nie przypalił
  • Dodać pokrojone warzywa oraz tofu i smażyć około 5 minut (jeśli w przepisie używacie mięso, może być konieczne dłuższe smażenie, żeby mięso nie było surowe)
  • Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze 5 minut
  • Po tym czasie dodać przygotowany sos i zostawić na ogniu jeszcze 3-5 minut
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
  • Połączyć makaron z sosem, posypać sezamem