Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy

Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztety wegetariańskie to jedna z tych potraw, które można modyfikować na tysiące sposobów. Bazą mogą być warzywa, strączki czy kasze. A kluczem do sukcesu jest według mnie dobór przypraw, tak żeby nadać pasztetowi charakteru i wyrazistego smaku.


Pasztet wegetariański jest świetnym dodatkiem nie tylko do kanapek. Ja często dodaję go w kawałkach do sałatki jako pożywny białkowy dodatek lub jem po prostu jako przekąskę 😉


Pasztet wychodzi kremowy, wilgotny, łatwo się go kroi. Dzięki użyciu aromatycznych przypraw jego smak jest bardzo wyrazisty.

Soczewica, która jest bazą tego pasztetu jest dobrym źródłem białka roślinnego, jednym z najlepiej przyswajalnych. Dostarcza także innych cennych składników odżywczych jak potas, magnez, żelazo czy witaminy z grupy B. Poza tym jest pyszna! Dlatego zachęcam do wypróbowania jej w swojej kuchni 😉

Przed ugotowaniem polecam dokładnie wypłukać soczewicę. Według mnie bardzo wpływa to na jej smak po ugotowaniu.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy na bezmięsne pasztety 😉

Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy

 

WEGETARIAŃSKI PASZTETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY


Składniki na keksówkę 25 cm

250 g czerwonej soczewicy
2 marchewki
Pół selera
Pietruszka
2 jajka
Garść słonecznika 2 łyżki ostrej pasty przyprawowej Madras (można zamienić na mieszankę przypraw – kolendra, ostra i słodka papryka, kmin rzymski)
Łyżka sosu sojowego
Sól, pieprz

  • Soczewicę wypłukać dokładnie, najlepiej kilkukrotnie aż woda przestanie być mętna
  • Soczewicę oraz warzywa ugotować do miękkości
  • Zmiksować wszystkie ugotowane składniki
  • Kiedy masa ostygnie dodać jajka, przyprawy, słonecznik i wymieszać dokładnie
  • Masę przelać do keksówki (ja używam silikonowej)
  • Piec 60-70 minut w 180 stopniach