Soczyście zielony krem z groszku idealny na dodanie koloru chłodnym zimowym dniom 😀
W oczekiwaniu na wiosnę nie musimy rezygnować z warzyw, Warto sięgnąć w tym czasie po warzywa mrożone, które dzięki takiej konserwacji zachowują większość swoich wartości odżywczych. Z warzyw mrożonych u mnie najczęściej pojawia się zielony groszek. Poza zupą trafia często do sałatek lub past kanapkowych. Nie tylko dobrze smakuje, ale też dodaje potrawom wiosennych barw.
Krem z groszku jest jedną z moich ulubionych zup. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i wymaga niewielu dodatków żeby smakować naprawdę dobrze. Dodatek mięty sprawia, że jej smak jest orzeźwiający, natomiast serek nadaje mu cudownej kremowej konsystencji.
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
Składniki na 2 duże porcje zupy
- Czosnek posiekać, marchew i kalarepę pokroić w kostkę
- Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, po chwili dodać pokrojone warzywa i podsmażać chwilę, w razie potrzeby podlać odrobiną wody
- Po chwili dolać bulion i gotować aż do miękkości warzyw
- Po tym czasie wrzucić groszek, doprowadzić do ponownego zagotowania i zdjąć z ognia
- Doprawić i z dodatkiem serka zblendować na gładki krem