Zielone tosty bez chleba

Zielone tosty bez chleba

Moje tosty zzieleniały! Ale wcale nie z zazdrości. Bo to im klasyczne tosty powinny zazdrościć, zarówno koloru i smaku 😀

 
Za oknem zrobiło się cudownie słonecznie i zielono. W kuchni nie może być zatem inaczej. A ponieważ wiadomo, że jemy także oczami, to takie kolorowe dania są jak najbardziej mile widziane. To może być dobry patent zwłaszcza dla dzieci, które czasem potrzebują więcej zachęty do sięgnięcia po coś zdrowego i pożywnego 😉
 
Klasyczne tosty przegotowywane są zwykle z chleba tostowego. Nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze nie spotkałam się z naprawdę dobrej jakości, pełnoziarnistym chlebem tostowym. Większość z nich wyprodukowana jest z myślą, żeby przetrwały na półce jak najdłuższy czas w niezmienionym stanie… Wartości odżywcze nie są raczej na pierwszym miejscu…
 
Dobra wiadomość jest taka, że zdrowe, smaczne tosty można w łatwy sposób przygotować bez użycia chleba. W moich bazą są warzywa, mąka pełnoziarnista i jajko. Tylko kilka prostych składników i niezliczone możliwości zabawy smakami 😉
 
Tosty zazieleniły się za sprawką szpinaku i zielonego groszku. Część groszku zostawiłam w całości, dzięki czemu tosty mają ciekawą strukturę. Dodatek fety i zioła nadają zdecydowanego smaku i charakteru. 
 
A jeśli macie ochotę na inną wersję smakową tostów to na blogu znajdziecie także tosty z cukinii.

Zielone tosty bez chleba

 

ZIELONE TOSTY BEZ CHLEBA

 
Z podanych składników wyszło 5 tostów (pojedynczych trójkątów)
 
40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 garści szpinaku
100 g zielonego groszku (mrożony)
Kawałek sera feta
Jajko
Oregano, bazylia, sól, pieprz

Zielone tosty bez chleba

 

  • Groszek zalać wrzątkiem i doprowadzić do ponownego zagotowania, odcedzić
  • Szpinak zbendować z jajkiem, serem feta i połową groszku
  • Dołożyć resztę groszku, mąkę, przyprawy i wymieszać
  • Wylewać porcje ciasta do rozgrzanego tostera i piec do uzyskania pożądanej chrupkości



Szpinakowe tosty bez chleba