Sałatka z burakiem, ciecierzycą i serem feta

Sałatka z burakiem, ciecierzycą i serem feta

Im bliżej lata i coraz cieplej robi się na zewnątrz, częściej mamy ochotę na lekkie, świeże dania, które dodadzą nam energii, a jednocześnie pozwolą się czuć lekko. W takiej roli świetnie sprawdzają się świeże sałatki. W jednej porcji możemy przemycić mnóstwo witamin i składników odżywczych. A możliwości i sposobów na ich przygotowanie jest niezliczona ilość!
W jednym z wpisów dzieliłam się moim sprawdzonym przepisem na pyszną i pożywną sałatkę, która spokojnie może stanowić samodzielny posiłek. Podążając tym samym schematem powstała dzisiejsza wersja sałatkowa, która u mnie wystąpiła w roli śniadania.
Ciecierzyca i ser feta w sałatce dostarczają białka oraz sprawiają, że sałatka jest sycąca. Dodatek oleju lnianego to porcja zdrowych tłuszczy, które są także niezbędne dla przyswajalności niektórych witamin (A, D, E i K). Miks warzyw w tym zarówno tych świeżych jak szpinak czy papryka jak i pieczonych – burak, dostarczają witamin i cennych składników odżywczych. Na koniec oczywiście zioła, które są zawsze mile widziane. Nie tylko ze względu na smak, ale także jako antyoksydant redukujące negatywne skutki działania wolnych rodników.  


Taka sałatka zapewni porcję witamin, będzie doskonałym pomysłem na szybki, lekki obiad lub kolację. 



Sałatka z burakiem, ciecierzycą i serem feta

 SAŁATKA Z BURKIEM, CIECIERZYCĄ I SEREM FETA

 
2-3 garści szpinaku
Pieczony burak
Pół czerwonej papryki
2 ogórki konserwowe
Łyżka kukurydzy konserwowej
3 łyżki ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika)
Plaster sera feta
Olej lniany
Oregano, bazylia
 
  • Buraka, paprykę i ogórki pokroić w kostkę
  • Na talerz wyłożyć szpinak, warzywa i ciecierzycę, na wierzch rozkruszyć ser feta
  • Sałatkę polać olejem i posypać ziołami