Kiedy nie można się zdecydować czy upiec brownie czy sernik najlepszym rozwiązaniem jest połączenie tych dwóch słodkości w jedną! 😀
Muszę przyznać, że to duet idealny i razem tworzą niezwykle smakowity zestaw.
Wilgotne, kakaowe brownie z czerwonej fasoli, w którym nie znajdziecie ani białego cukru, ani odrobiny mąki. Za jego smak odpowiadają banany oraz dodatek rodzynek.
Podobnie warstwa sernikowa przygotowana jest na bazie zdrowych składników, słodycz zapewniają przede wszystkim owoce i odrobina miodu. Sernik wyszedł bardzo kremowy i lekki. Świetnie komponuje się z wyrazistym kakaowym spodem.
Wisienką na torcie są pyszne sezonowe owoce. Ciasto wygląda i smakuje tak, że nie sposób się mu oprzeć. Na szczęście wcale nie trzeba, bo jest przecież całkowicie legalne 😉 nawet na śniadanie 😀
FASOLOWE BROWNIE I SERNIK W ZDROWYM CIEŚCIE BEZ BIAŁEGO CUKRU I MĄKI
Czas przygotowania 60 minut
Z podanych składników upiekłam ciasto w formie o średnicy 22cm
Warstwa kakaowa
- Fasolę dokładnie wypłukać, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie
- Zblendować fasolę, jajka, banany i rodzynki (odcedzone z wody) na gładką masę
- Dodać jogurt, kakao i sodę i wymieszać dokładnie
- Wylać do formy (ja piekłam w silikonowej)
Warstwa serowa
- Twaróg zblednować z jajkieim, jogurtem, bananem i miodem
- Można dodać skórkę cytrynową/pomarańczową lub aromat waniliowy
- Masę serową delikatnie wylać na masę kakaową
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przed 45 minut, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze 15 minut