Sezon na botwinkę w pełni trzeba więc wykorzystać to maksymalnie 🙂 A botwinkę można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów. Nie tylko w zupie czy orzeźwiającym chłodniku, ale na przykład w formie lekkiej zapiekanki.
Jednym z moich ulubionych połączeń są buraki i ser kozi. I to pyszne połączenie wykorzystałam też w tej zapiekance.
Zapiekankę z botwinki przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Nie trzeba jej wcześniej gotować czy smażyć. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i upiec w piekarniku. Takie obiady są świetne kiedy nie mamy ochoty na stanie przy kuchni 😉 Pyszny obiad zrobi się praktycznie sam 😀
ZAPIEKANKA Z BOTWINKI Z KOZIM SEREM
Czas przygotowania 40-50 minut
Składniki na jedną porcję
- Botwinę i buraczka posiekać (można zostawić kilka cienkich plasterków buraczka do ozdoby)
- Jogurt wymieszać z jajkami, kaszą manną, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami
- Do masy jogurtowej dodać posiekaną botwinę i buraczka, wymieszać dokładnie
- Masę wylać do foremki do zapiekania (ja wykorzystałam ceramiczną)
- Na wierzch równomiernie wyłożyć łyżką serek kozi
- Zapiekać 30-35 minut w temperaturze 180 stopni