Zapiekanka z botwinki z serem kozim

Zapiekanka z botwinki z serem kozim

Sezon na botwinkę w pełni trzeba więc wykorzystać to maksymalnie 🙂 A botwinkę można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów. Nie tylko w zupie czy orzeźwiającym chłodniku, ale na przykład w formie lekkiej zapiekanki. 

Jednym z moich ulubionych połączeń są buraki i ser kozi. I to pyszne połączenie wykorzystałam też w tej zapiekance. 
Zapiekankę z botwinki przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Nie trzeba jej wcześniej gotować czy smażyć. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i upiec w piekarniku. Takie obiady są świetne kiedy nie mamy ochoty na stanie przy kuchni 😉 Pyszny obiad zrobi się praktycznie sam 😀

Zapiekanka z botwinki z serem kozim

 

ZAPIEKANKA Z BOTWINKI Z KOZIM SEREM

 

Czas przygotowania 40-50 minut
Składniki na jedną porcję

Botwina z jednym buraczkiem
Pół opakowania serka koziego do smarowania ok. 80-100g
5-6 łyżek jogurtu
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
Ząbek czosnku
Czubryca zielona

 

  • Botwinę i buraczka posiekać (można zostawić kilka cienkich plasterków buraczka do ozdoby)
  • Jogurt wymieszać z jajkami, kaszą manną, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami
  • Do masy jogurtowej dodać posiekaną botwinę i buraczka, wymieszać dokładnie
  • Masę wylać do foremki do zapiekania (ja wykorzystałam ceramiczną)
  • Na wierzch równomiernie wyłożyć łyżką serek kozi
  • Zapiekać 30-35 minut w temperaturze 180 stopni
Zapiekanka z botwinki z serem kozim