Orientalna kokosowa zupa krem z zielonego groszku

Orientalna kokosowa zupa krem z zielonego groszku

Zabieram Was dzisiaj w podróż w orientalne, azjatyckie klimaty. Jeśli lubicie wyraziste słodko-pikantne smaki, to przepis na tą zupę koniecznie musi znaleźć się w Waszym menu 🙂

Zupa jest naprawdę bardzo prosta w wykonaniu i potrzebujemy do jej przygotowania niewielu składników. Sekret tkwi w połączeniu składników, które są charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej i są niezwykle wyraziste. Połączenie aromatycznego imbiru z pikantną pastą curry, łagodnym kremowym mleczkiem koksowym i orzeźwiającą limonką. Bazą zupy jest zielony groszek, który przy okazji nadaje żywego, ciekawego koloru. Całość smakuje niezwykle przyjemnie. Zupa jest kremowa, lekko pikantna, ponieważ mleczko kokosowe skutecznie łagodzi wyraźny smak pasty curry. Mocno wyczuwalny imbir i limonka nadają cudownej świeżości.

Muszę nieskromnie przyznać, że jest to jedna z lepszych zup jakie ugotowałam 😀 Tym bardziej gorąco zachęcam do wypróbowania, może i Wam przypadnie do gustu ten orientalny, aromatyczny krem. 

Orientalna zupa krem kokosowa z zielonego groszku

 

ORIENTALNA ZUPA KOKOSOWA Z ZIELONEGO GROSZKU

 

Czas przygotowania 30 minut
Składniki na jedną dużą porcję

Mleczko kokosowe 200 ml
Groszek 300 g
Imbir (około 2cm kawałek)
2 ząbki czosnku
Zielona pasta curry (łyżeczka lub mniej, w zależności od pożądanej ostrości)
Kurkuma
Pieprz
Sok z połówki limonki
 
 
  • Imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach, czosnek rozgnieść lub posiekać
  • Do garnka wrzucić imbir, czosnek, pastę curry i groszek, dolać około pół szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 minut
  • Po tym czasie dolać mleczko kokosowe, około pół łyżeczki kurkumy i pieprz i dusić dalej 10 minut
  • Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z limonki i zmiksować zupę na krem
  • Spróbować i w razie potrzeby doprawić