Ziemniak to zdecydowanie nie jest moje ulubione warzywo. I tak jak przez większość roku unikam ziemniaków tak latem nadrabiam zaległości, bo młode ziemniaczki to zupełnie inna bajka 😃
U mnie najczęściej lądują w sałatce ziemniaczanej, która jest idealna na lekki, letni obiad. Ziemniaki niesłusznie wykluczane są przez wiele osób z diety w obawie przed przytyciem, bo same w sobie nie bardziej kaloryczne niż porcja kaszy czy makaronu, za to dostarczają wielu cennych składników odżywczych i sycą na długi czas. Przy odpowiednik skomponowaniu składników można przygotować z nich smaczny, lekki i zdrowy obiad.
Przykładem jest dzisiejszy przepis na sałatkę ziemniaczaną z jajkiem. Wygląda, pachnie i smakuje bardzo wiosennie. Koperek dodaje sałatce fajnego świeżego posmaku i aromatu, a pikantna musztarda nadaje charakteru 😉
Zamiast groszku można również wykorzystać świeżą fasolkę szparagową, której na straganach pod dostatkiem. Ogórki konserwowe z kolei można podmienić na te świeże, co nada sałatce jeszcze bardziej wiosennego charakteru.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CUKINIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM
3 młode ziemniaki
Pół dużej cukinii
Pół szklanki zielonego groszku (mrożonego)
4 jajka
3 ogórki konserwowe
Pół pęczka koperku
4 łyżki jogurtu
Łyżka musztardy
Sól, pieprz
- Ziemniaki umyć, pokroić w kostkę i ugotować
- Groszek zalać wrzątkiem i zostawić na ogniu do ponownego zagotowania
- Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać około ćwierć szklanki wody, dodać pieprz i dusić około 10 minut aż lekko zmięknie, ale dalej będzie jędrna i chrupiąc
- Jajka ugotować na twardo
- Ogórki i koperek posiekać
- Z jogurtu i musztardy przygotować sos, doprawić solą i pieprzem
- Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem