Bananowe tosty z cukinii, bez cukru i białej mąki

Bananowe tosty z cukinii, bez cukru i białej mąki

Cukinię w wersji wytrawnej przemaglowałam już w każdą stronę. Przyszła zatem pora na coś słodkiego z cukinią w roli głównej.

Próbowałam już z brownie cukiniowym, które wyszło przepyszne, intensywnie kakaowe i wilgotne.
Tym razem jest to bardzo prosty przepis na tosty bananowe z cukinii pieczone w opiekaczu do kanapek. Ja zjadłam je na śniadanie, jako alternatywa dla śniadaniowego omleta z patelni. Ale takie tosty będą także świetne jako przekąska w ciągu dnia, kiedy najdzie nas ochota, żeby coś przegryźć 😉

Tosty są oczywiście przygotowane bez dodatku cukru. Dojrzały banan wystarczył by wyszły odpowiednio słodkie, a dodatek cynamonu fajnie podkreśla tą słodycz.

Na blogu znajdziecie także wytrawne wersje tostów bez chleba:

 

Bananowe tosty z cukinii, bez cukru i białej mąki

 

BANANOWE TOSTY Z CUKINII, BEZ CUKRU I BIAŁEJ MĄKI


Czas przygotowania około 20-25 minut
Z podanych składników wyszło 6 tostów (pojedynczych trójkątnych)

Pół cukinii
Duży dojrzały banan
Jajko
Łyżka mąki kokosowej
2 łyżki mąki orkiszowej
Cynamon

 

  • Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, odcisnąć z wody
  • Banana rozgnieść widelcem i połączyć z jajkiem
  • Dodać cukinię, mąki, cynamon i wymieszać
  • Nakładać porcje ciasta do rozgrzanego opiekacza do kanapek
  • Piec około 15 minut, otwierając ostrożnie sprawdzić czy tosty są ścięte i odchodzą bez problemu od blaszki opiekacza, w razie potrzeby trzymać je w opiekaczu jeszcze kilka minut