Omlet z fasolką szparagową

Omlet z fasolką szparagową

Omlet z warzywami jest świetną alternatywą dla klasycznej jajecznicy. Dużą zaletą jest to, że wystarczy wymieszać składniki i wylać całość na patelnię, a reszta zrobi się sama, bez mieszania. W dodatku bez wysiłku przemycamy do posiłku mnóstwo warzyw.
Dobór składników do omleta jest ograniczony jedynie Waszą wyobraźnią 😉 Wybierzcie ulubione warzywa, dodatki typu ser, ryby czy szynka i stwórzcie swoją wersję wypasionego omleta 😀

A jeśli szukasz innych inspiracji na śniadania z jajkami w roli głównej to spodobają Ci się także:
Omlet z fasolką szparagową

OMLET Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

 
Składniki na przygotowanie jednej dużej porcji
Czas przygotowania około 20 minut
 
 
3 jajka
Łodyga brokuła
4-5 oliwek
Ćwierć papryki (u mnie pomarańczowa)
Pół pomidora
Łodyga selera naciowego
Ćwierć szklanki wody
Łyżka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
Oregano, mieszanka ziół (bez soli), sól, pieprz
Opcjonalnie ser (feta, mozzarella, pleśniowy), kawałki dobrej jakości szynki (dla mięsożerców ;), wędzony łosoś, suszone pomidory
 
  • Łodygę brokuła umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Resztę warzyw posiekać drobno
  • Jajka roztrzepać, połączyć z wodą, mąką i przyprawami
  • Dodać warzywa i wymieszać całość
  • Masę przelać na rozgrzaną patelnię (ja smażę na suchej teflonowej), smażyć na małym ogniu pod przykryciem aż góra będzie ścięta
 
Omlet z fasolką szparagową