Ponieważ sezonowe owoce kończą się zdecydowanie zbyt szybko śpieszę podzielić się z Wami fajnym przepisem na jagodzianki. Nie są to jednak takie klasyczne jagodzianki, ale upieczone w formie babeczek na bazie płatków owsianych i jaglanych.
Jak wszystkie słodkości na moim blogu także i te nie mają w sobie białego cukru. Dla mnie słodycz z dojrzałego banana jest w zupełności wystarczająca. Ale jeśli lubicie nieco bardziej osłodzić sobie życie to proponuję dodać trochę miodu lub innego słodzidła, którego używacie.
Jagodzianki robi się bardzo szybko i łatwo, wszystkie składniki wystarczy wymieszać i gotowe 🙂 Jeśli chcecie zaangażować dzieci w kuchni to tego typu przepisy będą doskonałe. Nie da się tu nic zepsuć 😀
JAGODZIANKI
- Banana zblendować z jajkami i serkiem na gładką masę
- Dodać płatki oraz mąkę, wymieszać i odstawić na 10 minut
- Po tym czasie dolać wodę w takiej ilości żeby uzyskać konsystencję gęstego jogurtu
- Dodać proszek dopieczenia i jeśli masa będzie dla Was mało słodka dodać trochę miodu
- Garść jagód wrzucić do ciasta i wymieszać
- Ciasto przelać do foremek do pieczenia, na wierzchu ułożyć jagody
- Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni