Jagodzianki bez cukru i białej mąki

Jagodzianki bez cukru i białej mąki

Ponieważ sezonowe owoce kończą się zdecydowanie zbyt szybko śpieszę podzielić się z Wami fajnym przepisem na jagodzianki. Nie są to jednak takie klasyczne jagodzianki, ale upieczone w formie babeczek na bazie płatków owsianych i jaglanych.

Jak wszystkie słodkości na moim blogu także i te nie mają w sobie białego cukru. Dla mnie słodycz z dojrzałego banana jest w zupełności wystarczająca. Ale jeśli lubicie nieco bardziej osłodzić sobie życie to proponuję dodać trochę miodu lub innego słodzidła, którego używacie.

Jagodzianki robi się bardzo szybko i łatwo, wszystkie składniki wystarczy wymieszać i gotowe 🙂 Jeśli chcecie zaangażować dzieci w kuchni to tego typu przepisy będą doskonałe. Nie da się tu nic zepsuć 😀

Jagodzianki bez cukru i białej mąki

 

JAGODZIANKI

 
Dojrzały banan
2 jajka
60 g płatków jaglanych
20 g płatków owsianych
40 g mąki kokosowej
8 łyżek serka twarogowego naturalnego President 
Woda
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Jagody
Opcjonalnie miód
 

 

  • Banana zblendować z jajkami i serkiem na gładką masę
  • Dodać płatki oraz mąkę, wymieszać i odstawić na 10 minut
  • Po tym czasie dolać wodę w takiej ilości żeby uzyskać konsystencję gęstego jogurtu
  • Dodać proszek dopieczenia i jeśli masa będzie dla Was mało słodka dodać trochę miodu
  • Garść jagód wrzucić do ciasta i wymieszać
  • Ciasto przelać do foremek do pieczenia, na wierzchu ułożyć jagody
  • Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni